Zondagklant weet weg naar supermarkt te vinden

Drie op de tien Nederlanders hebben sinds januari op zondag een supermarkt bezocht. Dat laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag weten. Vorig jaar bracht 24 procent van de Nederlanders een keer een zondagbezoek aan de supermarkt.

Op de gemiddelde zondag besteden supermarktklanten 21 euro. Dat is even veel als op andere weekdagen. Wel worden op zondag andere producten gekocht: vooral kant-en-klaarproducten die dezelfde dag nog worden opgegeten, vinden gretig aftrek. Het CBL vermoedt dat de toename van zondagbezoeken aan de supermarkt ten koste gaat van de drukte in afhaalrestaurants.

Koninklijk Horeca Nederland gelooft niet dat restaurants er last van ondervinden dat supermarkten op zondag open zijn. "De zondagopening past in een bredere trend: we zoeken meer gemaksmomenten op een dag", legt een woordvoerder uit. "Die markt groeit en daar is genoeg ruimte voor restaurants en supermarkten. In het buitenland zie je ook dat die goed naast elkaar kunnen bestaan."

In 157 van de 443 Nederlandse gemeenten wordt winkeliers toegestaan meer dan twaalf zondagen per jaar hun winkel te openen. In toeristische gebieden, zoals het centrum van Amsterdam, is het mogelijk nog vaker open te zijn.