Enschede blundert met diamanten bruiloft

Groot feest bij de Enschede oudjes J. Metin en G. Ercan, moet de gemeente hebben gedacht. Gisteren zou volgens Burgerzaken het namelijk zestig jaar geleden zijn geweest dat de twee met elkaar in de echt werden verbonden. In alle vroegte werd er dan ook zaterdag aan hen een bloemetje aangeboden, namens de gemeente.

Maar helaas, van feeststemming was bij het diamanten echtpaar weinig sprake. Er hingen geen slingers aan de wand, en ook was er geen visite bij het Syrisch-orthodoxe echtpaar. Woordvoerder M. Stegeman van de gemeente Enschede snapt er niks van. "Bij Burgerzaken ligt een verklaring dat ze op 3 augustus 1948 zijn getrouwd. Dat is voor ons bepalend. Hij is geboren in 1928 en zij in 1931. Qua leeftijd zou het dus goed kunnen."

Toen de krant verhaal ging halen bij het Twentse echtpaar, moest er eerst een tolk worden opgetrommeld. Het stel spreekt namelijk nog geen tien woorden Nederlands. Een in de buurt wonend neefje moet ervoor zorgen dat verslaggever en man en vrouw elkaar kunnen verstaan.

"Gefeliciteerd met uw 60-jarige huwelijk", feliciteert de reporter de man des huizes. De man kijkt hem vreemd aan. Om zich ervan te vergewissen dat hij zich niet heeft vergist, vraagt de verslaggever hem wanneer ze met elkaar zijn getrouwd. "In 1950, dat weet ik zeker. De datum op zich weet ik niet meer", luidt het antwoord. 

Geen feest dit jaar dus in huize Metin. "Dat klopt, wat moet ik vieren dan? Niets. Misschien houden we wel een feest over twee jaar."