F1: Uitslag GP Hongarije

Heikki Kovalainen heeft op de Hungaroring zijn eerste race gewonnen. Massa verloor een zekere overwinning door een opgeblazen motor, Hamilton verloor veel tijd door een lekke band.

Massa had een betere start dan Lewis Hamilton en vanaf de derde plaats met een uitremactie de leiding over te nemen van de Brit. Vettel ging even naast de baan en verloor veel plaatsen. Ondertussen reed Massa, met wellicht een lichtere auto, weg van Hamilton en zette een serie snelste ronden neer. Achter hem werd het veld aardig uit elkaar getrokken, alleen tussen Alonso en Räikkönen zat een gat van minder dan een seconde. De regerend wereldkampioen kon niet voorbij komen aan de Renault van Alonso en verloor daarmee veel tijd op de koplopers.

Massa opende in ronde 18 de eerste serie pitstops, gevolgd door Hamilton. Massa kwam vlak voor Alonso en Räikkönen op de baan, maar Hamilton moest daarachter aansluiten, waardoor hij even niet zijn eigen tempo kon rijden. Twee ronden later kwamen Räikkönen en Alonso echter tegelijk binnen en had Hamilton weer vrij baan in zijn achtervolging op Massa. Räikkönen had nog even problemen met het inhalen van de trage achterblijver Vettel, die vervolgens zijn wagen in de garage parkeerde. Er waren veel problemen in de pits. Zowel bij Bourdais, Glock, Barrichello als Nakajima ging het tanken fout, wat een serie aan brandjes veroorzaakte. Alle coureurs konden echter doorrijden.

De eerste helft van de race was een optocht waarin niet veel gebeurde, totdat Hamilton halverwege de wedstrijd een lekke linkervoorband opliep. Hij schoot even van de baan, maar wist de pits te bereiken. Hij kwam vóór Coulthard de baan op, op de tiende plaats. Dat gaf Massa een wel heel comfortabele voorsprong: de Braziliaan had opeens een gat van 23 seconden op de nummer twee, Heikki Kovalainen. Ook na de tweede serie pitstops werd zijn koppositie niet bedreigd. Ondertussen maakte Bourdais ook tijdens zijn tweede stop een brandje mee.

Het gevecht tussen Alonso en Räikkönen werd in de pits beslecht. Hoewel de Fin eerst nog even een uitstapje over de uitloopstroken had meegemaakt, was zijn daaropvolgende pitstop veel sneller dan die van Alonso en kwam Räikkönen ruim voor Alonso weer de baan op. Tien ronden voor de finish kreeg de Fin Timo Glock in het vizier, die op de derde plaats reed, en zette Räikkönen meerdere snelste raceronden neer, in een poging bij de Duitser te komen.

Felipe Massa had een comfortabele voorsprong op Heikki Kovalainen, maar blies drie ronden voor de finish zijn motor op. Onmiddellijk liet ook Räikkönen zijn gevecht met Glock varen, wellicht om de motor te sparen. Kovalainen won zijn eerste race, Glock haalde zijn eerste podium binnen.

Voor de volledige uitslag en meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!