Jonge SP-GL krakers wacht ME

De jongerenverenigingen van SP en GroenLinks zitten illegaal in een pand in de wijk de Pijp in Amsterdam. Dat laat het Openbaar Ministerie in Amsterdam weten. Rood en Dwars bezetten zondag een pand in de Eerste Jan Steenstraat omdat het volgens hen al langer dan twee jaar leeg stond. Volgens het OM klopt dat niet.

Uit politieonderzoek is volgens justitie gebleken dat de twee woningen in gebruik waren op het moment dat de jongerentakken van de SP en GroenLinks ze kraakten. De krakers weigerden gisteren het pand te verlaten. Justitie wil het nu door de politie laten ontruimen en de bewoners oppakken.

Wanneer de woningen worden ontruimd is nog niet bekend. Het is goed mogelijk dat de ontruimingen plaatsvinden tijdens het periodieke 'ontruimingsrondje' van de gemeente. Volgens een woordvoerder van het OM moet burgemeester Job Cohen opdracht geven voor een ontruiming. Hij kan ook besluiten dat op korte termijn te doen als er sprake is van veel overlast of als er overige strafbare feiten worden begaan.

Volgens justitie hebben diverse buurtbewoners al over de krakers geklaagd. Er loopt een onderzoek naar de mate van overlast en andere mogelijk illegale bezigheden van de krakers in de panden.