Rusland wil bommenwerpers in Cuba
Rusland zou overwegen om gebruik te gaan maken van Cubaanse bases voor het bijtanken van stategische bommenwerpers. De actie zou bedoeld zijn als vergeldingsmaatregel voor de plannen van de regering Bush, die een verdedigingsscherm tegen raketaanvallen wil plaatsen in Europa. Rusland beschouwt het voorstel van de Amerikanen voor anti-raketinstallaties in Polen en Tsjechië als een directe bedreiging voor zijn veiligheid.
Een "hooggeplaatste militaire bron" vertelde eerder deze week in de krant Izvestiya dat het Kremlin Cuba wil gebruiken als basis voor strategische bommenwerpers van het type Tu-160 en Tu-95. "Terwijl zij anti-raketsystemen inzetten in Polen en Tsjechië, landen onze strategische lange-afstandsvliegtuigen in Cuba", aldus de bron, die ook liet optekenen dat er nog geen definitieve beslissing was genomen over het landen van de vliegtuigen op Cuba.
In 1962 leidde de stationering van Russische raketten op Cuba bijna tot een atoomoorlog met de Verenigde Staten. Deze dreigende situatie, die de geschiedenis inging als de Cubacrisis, eindigde met de verwijdering van de Russische raketten op Cuba en de (geheime) verwijdering van in Turkije gestationeerde Amerikaanse raketten.
Izvestiya is eigendom van het Russische staatsbedrijf Gazprom, het grootste gasbedrijf ter wereld, en reflecteert de officiële regeringsgedachte. Het wordt geregeld gebruikt door het Kremlin om informatie te lekken. Het mogelijke gebruik van Cuba als nucleaire basis was gisteren het nieuws van de dag in de Russische kranten. De Komsomolskaja Pravda, het best verkopende tabloid van Rusland, zei dat "onze bommenwerpers" onder Amerika's "buik" geplaatst konden worden, de VS op dezelfde manier bedreigend als de VS Rusland bedreigen.
Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van defensie echter, wordt Rusland gedreven door zijn vreedzame politieke beleid en bouwt het geen militaire bases op de grenzen van andere staten. Amerikaanse en Europese diplomaten zwakten het bericht ook af als zijnde niet realistisch, ondanks het feit dat generaal Norton Schwarz, kandidaat-opperbevelhebber van de US Air Force, Moskou waarschuwde dat het met zo'n actie een gevaarlijke drempel zou overschrijden. Volgens Russische defensie-experts is het bericht puur bedoeld om Amerika te irriteren, de nucleaire lading van de vliegtuigen heeft een bereik van zo'n 3000 kilometer en kan dus van veel grotere afstanden dan Cuba op de VS worden afgevuurd. Het standpunt van Cuba in deze kwestie was gisteren nog niet duidelijk, maar aangenomen wordt dat ook president Raul Castro er niet mee in zou stemmen.
Met ontzettend veel dank aan ysduiker voor de zeer uitgebreide vertaalde en herschreven submit!