Marokkaanse imams blij met hulp uit eigen land

De Marokkaanse imams in Nederland ontvangen hun collega's uit Marokko in september met open armen. Dat zegt een woordvoerder van de Marokkaanse Imam Bond (MIB) donderdag in reactie op het besluit van de Marokkaanse koning om imams tijdens de ramadan naar verschillende Europese landen te sturen. Wel noemt hij het 'opmerkelijk' dat de focus dit jaar op radicalisering ligt.

De Marokkaanse overheid stuurt ieder jaar tijdens de ramadan imams Europa in om hun collega's bij te staan. Dit jaar heeft koning Mohammed VI hun de opdracht gegeven erop toe te zien dat Marokkaanse onderdanen niet radicaliseren. Ondanks deze 'opmerkelijke' keus vindt de MIB het een goed initiatief. "Maar de imams die naar Nederland komen, moeten wel goed op de hoogte zijn van hoe de Nederlandse samenleving in elkaar steekt."

Naar Nederland komt een zevental geestelijke geleerden. Wat ze precies gaan ondernemen is nog niet helemaal duidelijk. "Dat is ons niet bekend, maar zij kunnen met name de Marokkaanse jongeren vast een aantal handvatten meegeven."