'Onderzoek bevestigt marteling gevangenen door VS'

Medisch onderzoek van voormalige gedetineerden in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak en in Guantanamo toont aan dat deze mensen zijn mishandeld en gemarteld en daar ernstige lichamelijke en psychische klachten aan over hebben gehouden. Dat zegt de organisatie Artsen voor Mensenrechten (PHR) in een woensdag uitgebracht rapport.

PHR heeft elf voormalige gedetineerden uitgebreid medisch laten onderzoeken. Op grond van de uitslag beschuldigt de groep de Verenigde Staten van marteling en oorlogsmisdaden en maakt zij legerartsen het verwijt dat zij de mishandeling van de gevangenen hebben toegelaten en vertrouwelijke medische informatie hebben doorgespeeld aan ondervragers, die daar gebruik van maakten.

"Sommige van deze mannen zijn nu, verscheidene jaren later, echt heel erg beschadigd", zei Barry Rosenfeld, een professor psychologie die zes van de ex-gevangenen heeft onderzocht. "Dat bewijst hoe bar de omstandigheden waren en hoe persoonlijk de mishandeling was."Een van de gevangenen, de Irakees Yasser, vertelde driemaal aan elektroshocks te zijn onderworpen en anaal te zijn gepenetreerd met een stok. Zijn duimen vertoonden littekens die kenmerkend zijn voor elektroshocks. Een anaal onderzoek werd door Yasser geweigerd.

De manier waarop de VS omgaat met gevangenen buiten zijn eigen grondgebied stond al opnieuw ter discussie door een onderzoek dat de senaatscommissie voor de strijdkrachten uitvoert. Volgens ingewijde bronnen komt daar uit naar voren dat het leger militaire psychologen inhuurde om hardere verhoormethoden te ontwikkelen, waaronder het bang maken van gevangenen met grommende honden, hen dwingen zich uit te kleden en hen lang op één plek laten staan. Ook zou blijken dat voormalig minister van defensie Donald Rumsfeld toestemming gaf voor de verhoormethoden, hoewel advocaten van het leger hadden gewaarschuwd dat ze mogelijk in strijd zijn met de regels.

In het rapport van PHR vertelt de Irakees Rahman dat hij werd gedwongen vrouwenondergoed te dragen, naakt te paraderen voor vrouwelijke bewakers en foto's te bekijken van andere naakte gevangenen. Psychologisch onderzoek toonde aan dat hij lijdt aan posttraumatische stressstoornis en door de vernederingen seksuele problemen heeft opgelopen.