Rechtbank bezoekt café schietpartij

De Officier van Justitie, politie en rechters hebben vandaag een bezoek gebracht aan café Familia in Amsterdam. In de kroeg bracht een 44-jarige ex-freefighter in de nacht van 25 januari een handgranaat tot ontploffing. Een bezoeker van het café schoot de freefighter daarop dood.

De zogeheten schouw door de rechtbank had plaats in het kader van het strafproces tegen de schutter, de 37-jarige Geoffrey N. Hij zegt dat hij de ex-freefighter, Rick Holshuijsen, wel heeft móeten uitschakelen, omdat er anders doden zouden zijn gevallen. Holshuijsen zou na het laten ontploffen van de granaat een of meer gewonde cafégasten hebben mishandeld. N. raakte vervolgens met hem in gevecht.

In de loop van de worsteling met de boomlange Holshuijsen, die door excessief drank- en drugsgebruik door het dolle heen zou zijn geweest, trok N. zijn wapen en vuurde vijf kogels op zijn tegenstander af, met fataal gevolg. Twaalf mensen raakten door de explosie van de granaat gewond, van wie een aantal zeer ernstig. N. meldde zich enkele dagen na het incident bij de politie.

Volgens zijn advocate Bénédicte Ficq heeft N. uit puur lijfsbehoud, zowel van zichzelf als van anderen, geschoten en moet hij worden ontslagen van rechtsvervolging. Justitie is vooralsnog allerminst overtuigd van N.'s lezing. Het proces tegen N. zal op 4 augustus plaatsvinden.

Café Familia, dat op last van burgemeester Job Cohen de deuren heeft moeten sluiten, was maandag aan het zicht onttrokken door enkele zwarte schermen, die door de politie voor de gevel waren geplaatst. Van de schouw was voor buitenstaanders dan ook niets waar te nemen.