Apparaat moet lucht ontdoen van virussen

Bacteriën, schimmels en virussen kunnen voortaan met een nieuwe methode volledig uit de lucht in bijvoorbeeld ziekenhuizen en kantoorgebouwen worden gehaald. Dat is maandag gemeld door Virobuster, een onderneming die het gelijknamige apparaat op de markt brengt. Het apparaat zou de MRSA-bacterie, tbc en het vogelgriepvirus kunnen vernietigen.

De Virobuster is een buis van ruim een meter lang. Die zuigt lucht naar binnen, waar met speciale lampen alle micro-organismen worden vernietigd. Hierna wordt de schone lucht weer naar buiten geblazen. Het bedrijf waarschuwt wel dat organismen nog steeds kunnen meekomen op kleding en kunnen blijven plakken op wanden.

De nieuwe methode voor luchtsterilisatie is door Virobuster getest in elf ziekenhuizen, waaronder de kinderafdeling van het ziekenhuis Jeroen Bosch in Den Bosch en in de gesloten en beveiligde tbc-afdeling van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen.

Het apparaat zou onder meer werken tegen de MRSA-bacterie, die regelmatig problemen oplevert voor ziekenhuizen. Voor patiënten met wonden, infusen, katheters of een zwakke gezondheid kan de bacterie gevaarlijk zijn. Gezonde mensen worden er zelden ziek van, maar zieken kunnen langer ziek blijven en soms overlijden mensen na een MRSA-bacterie. Vorig jaar kampten zorginstellingen in onder meer Eindhoven, Den Bosch, Goes en Schalkwijk met de bacterie. In januari moesten militairen een mobiel hospitaal opzetten bij het Medisch Spectrum Twente omdat de bacterie was aangetroffen op de intensive care van het ziekenhuis.

De buis wordt dinsdag gepresenteerd in Enschede. De Virobuster is onder meer bedoeld voor ziekenhuizen en kantoorgebouwen en kost tussen de tweeduizend en 2500 euro.