Miljarden 'verboden' paddosporen verspreid

Met een ludieke actie door heel Nederland heeft de stichting Legalize! geprotesteerd tegen het dreigende verbod op de verkoop en het bezit van hallucinerende paddestoelen.  Het kabinet is, met CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid voorop,  van plan om maar liefst 186 paddestoelen te verbieden. Volgens Klink kan het gebruik van de paddo's tot levensgevaarlijke incidenten leiden.

Stichting Legalize! heeft uit protest samen met BNN-presentator Filemon Wesselink  op 21 mei onder de bezielende leiding van schrijver Hans Plomp een bezoek gebracht aan de tuinen van cabaretier Theo Maassen, en politicus en presentator Henk Westbroek. Daar werden paddo’s geplant en paddosporen verspreid met waterpistolen. Deze sporen zijn ook verspreid bij de ministeries van VWS, de Hofvijver en het ministerie van landbouw en visserij. Aan het einde van de actiedag hebben de activisten vanuit een luchtballon miljarden paddosporen verspreid door Nederland. 

''Met een verbod op 186 paddestoelen is in de herfst het hele bos illegaal. Zelfs de paddestoel met rood met witte stippen gaat eraan. Het is hiermee een extremistische heksenvervolging geworden”, aldus Hans Plomp, auteur van het boek Uit je bol.

“In de herfst staan er in mijn tuin overal kaalkopjes. Komt straks de paddopolitie mijn tuin in om te kijken wat er hier groeit? Zelfs op het grasveld van FC Utrecht groeien paddo’s. Moet het stadion dan ook verboden worden? Ik kan niet tegen dat moralistische. Vroeger als student ging ik zelf plukken, maar nu niet meer”, aldus Henk Westbroek. 

Over een week zullen 186 paddo’s verboden worden indien minister Klink kritische vragen van de Kamer naar tevredenheid kan beantwoorden.  Stichting Legalize! is, net als een minderheid in de Tweede Kamer, voorstander van het verder reguleren van paddo’s. Morgenavond zendt het BNN-programma Spuiten en Slikken (Nederland 3) beelden van de acties uit.

Bron: FOK! (persbericht Legalize!)