Kamerleden voor het eerst buiten Kamp Holland

In Afghanistan is geen oplossing op korte termijn mogelijk. De opbouw van het land is een zaak van lange adem. Voorzitter Hans van Baalen van de vaste Kamercommissie voor Defensie heeft dat vandaag gezegd na terugkeer van een bezoek aan Afghanistan.

Samen met zeven andere leden van de Defensiecommissie deed de VVD'er de afgelopen dagen de hoofstad Kabul en de plaatsen Tarin Kowt en Deh Rawod in de provincie Uruzgan aan. Voor het eerst sinds Nederlandse militairen actief zijn in Uruzgan konden de Kamerleden ook een kijkje nemen buiten de poorten van Kamp Holland. Bij eerdere bezoeken bleven Kamerdelegaties om veiligheidsredenen op deze Nederlandse basis.

Van Baalen is het niet eens met PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink, die tegen een Volksrant-verslaggever ter plekke zei dat de Kamer tot dusver geen realistisch beeld had van Afghanistan. Met echte nieuwe feiten is hij tijdens het verblijf niet geconfronteerd. Volgens de VVD'er was de Kamer al goed geïnformeerd over het land. "Je leest dingen, je ziet documentaires op tv, en we hebben er als Kamer veel over gedebatteerd."

Toch had het bezoek voor hem "een absolute meerwaarde", doordat er een verschil is tussen theorie en praktijk. "We hebben kinderen gezien van wie voor straf de benen in kokend water waren gehouden en die door onze militairen werden verzorgd. Dan besef je: dit zijn de middeleeuwen."

Het bezoek van de Kamercommissie had plaats kort nadat opnieuw twee Nederlandse militairen waren gesneuveld, onder wie de zoon van commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Volgens Van Baalen maakte dit het verblijf in Uruzgan "extra realistisch". Van Baalen heeft niet de indruk dat de Nederlandse militairen door de tragische gebeurtenissen gedemoraliseerd zijn. "Het brengt de troepen juist meer tot elkaar. Het is pijnlijk, maar niet demoraliserend."