Gevechten Sri Lanka eisen bijna honderd levens

Bij een nieuw offensief van het leger in het noorden van Sri Lanka zijn zeker negentig doden gevallen. Honderden mensen raakten gewond, aldus het ministerie van Defensie vandaag.

Volgens het leger sneuvelden 52 Tamil-rebellen en 38 militairen. Bij de zwaarste gevechten in weken raakten 84 militairen ernstig gewond bij de strijd op het Jaffna-schiereiland. De Tamil Tijgers (LTTE) maken ook melding van zware gevechten in de regio. De LTTE voert sinds 1983 een bloedige strijd voor een onafhankelijke Tamilstaat in het noorden van Sri Lanka. Zeker 70.000 mensen zijn door de burgeroorlog al om het leven gekomen.

De regering beëindigde medio januari een formele wapenstilstand met de rebellen. Sindsdien zijn de gevechten weer in alle hevigheid opgelaaid. Analisten zeggen dat beide partijen het aantal slachtoffers van de tegenpartij regelmatig aandikken.

Een zegsman van het ministerie van Defensie verklaarde tegen de BBC dat bij het offensief van woensdag twee divisies zijn ingezet. De militairen zouden de eerste verdedigingslinie van de Tamil Tijgers over een lengte van 8 kilometer hebben overdonderd. Een pro-Tamil website meldde dat de militairen waren teruggeslagen.