Psychische problemen voor 300.000 soldaten VS

Driehonderdduizend Amerikaanse militairen lijden aan zware depressie of hebben posttraumatische stress als gevolg van de oorlogen in Irak en Afghanistan. Dat blijkt uit een donderdag verschenen studie van de RAND Corporation. Het gaat om bijna eenvijfde van de troepen die in de landen dienden.

Iets meer dan de helft van de driehonderdduizend militairen heeft afgelopen jaar professionele hulp gezocht. Vooral vrouwen en opgeroepen reservisten hebben last van posttraumatische stress en depressie.

Bovendien zeggen 320 duizend militairen dat ze mogelijk hersenschade hebben opgelopen. Het gaat om milde hersenschuddingen tot zware hoofdwonden en alles daartussen. Minder dan de helft is ooit door een dokter onderzocht voor hun hoofdwonden.

De resultaten van de RAND-studie komen overeen met de uitkomsten van overheidsonderzoeken, hoewel het ministerie van defensie niet bekend heeft gemaakt hoeveel militairen worden behandeld voor psychische problemen. De Afdeling van Veteranenzaken zei eerder deze maand dat bij 120 duizend voormalige soldaten die in de twee oorlogen dienden psychische problemen zijn vastgesteld. Ongeveer de helft van hen heeft posttraumatische stress.

De meest gedetailleerde studie over het onderwerp, in de herfst uitgevoerd door het leger, concludeerde dat 18,2 procent van de soldaten vorig jaar leed aan een psychisch probleem, zoals depressie, angstaanvallen en acute stress. In 2006 was dat 20,5 procent.