Mexico wil maatregelen tegen maffiamuziek

Icoon MisdaadMexico gaat het bezingen van dieven en rovers aan banden leggen. Althans dat is het plan. Het bezingen van ridders, rovers en smokkelaars is een oud muzikaal thema maar Mexicaanse parlementariŽrs hebben er genoeg van. Ze willen drastische maatregelen tegen de 'narcorridos'.

Het is traditionele Mexicaanse muziek waarin de uiterst meedogenloze drugsmaffia in het land wordt bezongen en daarbij sterk geromantiseerd. Het Mexicaanse Congres heeft zaterdag laten weten dat parlementsleden van de commissie Binnenlandse Zaken zich op initiatief van de linkse afgevaardigde Ireneo Mendoza op de narcocorridos hebben gestort. Ze zullen voorstellen doen om deze muziek te reguleren en waar nodig te censureren of de verspreiding ervan te voorkomen.

De wijze waarop de bloedige maffiapraktijken in Noord-Mexico worden verheerlijkt, is een bedreiging van de nationale veiligheid en van de volksgezondheid, waarschuwde het Congres.
Onder de muzikanten die dit genre ten gehore brengen zijn Los Tigres del Norte en los Tucanes de Tijuana. Eťn van de liederen verhaalt bijvoorbeeld over een maffioso die zegt dat de hele stad van hem is en dat een ieder die hem dwarsboomt sterft. 'Ik respecter geen rangen enkel mijn bokkehoorn,' waarmee hij een geweer van het type AK47 bedoelt.