Belgen hopen moord op imam op te lossen
Imam Abdullah Al Ahdal werd in 1989 op 36-jarige leeftijd vermoord door een groepering die zich 'Soldaten van de Gerechtigheid' noemde. Ook de vooraanstaande jood dr. Joseph Wybran werd door die groep vermoord. Beiden stonden bekend om hun verdraagzaamheid en hun oproep voor het vreedzaam samenleven tussen joden en moslims.
De Belgen vermoeden dat Belliraj in de jaren tachtig ook twee andere moslims heeft omgebracht die zich indertijd afzetten tegen het Iraanse doodvonnis voor schrijver Salman Rushdie.
Belliraj (51) woonde tot zijn arrestatie in een gehuurde villa in het Belgische Evergem. Daar woont zijn veel jongere vrouw nu nog met hun vier kinderen. In het dorp is met verbazing gereageerd. Niemand kende de man, die zich tooide met een lange Taliban-achtige baard, overigens goed.
Marokko
In Marokko zijn de afgelopen week 32 terreurverdachten opgepakt. Naast de naam van Belliraj staan er nog twee andere Belgen op, onder wie Abdellatif Bekhti.
Deze Bekhti werd een paar jaar terug als enige tot 20 jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij een spectaculaire geldoverval op een gelddepot in Luxemburg op 17 april 2000. Er werd toen 17,5 miljoen euro buit gemaakt. Hij werd in 2003 uit een Luxemburgse gevangenis bevrijd door een gewapend commando. De bende, zo lijkt het nu, herhaalde het kunstje op 24 november 2005 met een diamantroof bij FedEx op de luchthaven Brucargo in Zaventem.
Het vermoeden bestaat dat de criminele bende met het geld terreuraanslagen wilde plegen. De Marokkaanse overheid zegt dat de gearresteerden plannen beraamden om ministers, legerofficieren en Marokkaanse joden te vermoorden. Bij huiszoekingen in Rabat, Casablanca en Nador werden 11 machinegeweren, 23 pistolen, munitie en ontstekingsmechanismen aangetroffen.
Verjaard
In België is men momenteel hard bezig te onderzoeken of de moorden wellicht al verjaard zijn. In het geval van de moord op Wybran zou dat waarschijnlijk nog niet het geval zijn.
Ook vraagt men zich af waarom deze schijnbaar doorgewinterde criminele terrorist zo snel bekend heeft. ''Het is moeilijk voorstelbaar dat zo'n figuur al na één simpele ondervraging door de knieën zou gaan. Maar we hebben geen zicht op de ondervragingstechnieken in Marokko'', zo zegt een Belgische speurder in dagblad De Morgen.