Dodental tornado's loopt op naar 57

Icoon RampHet dodental als gevolg van de tornado's, die de VS deze week troffen, is opgelopen naar 57. Wetenschappers spreken over het zwaarste tornadonoodweer in de laatste twintig jaar. 32 mensen in Tennessee, 13 in Arkansas, zeven in Kentucky en vijf in Alabama kwamen om. Een aantal mensen wordt nog altijd vermist en werwacht wordt dat het dodental nog verder op zal lopen.

Een kleine duizend mensen is gewond geraakt en honderden huizen zijn compleet verwoest. De schade aan de natuur is enorm en ook landbouwgebieden, veestapels en bossen zijn zwaargetroffen. Complete families zijn omgekomen in Tennessee, waar de verwoesting het grootst is. Het getroffen gebied is door President Bush tot rampgebied verklaard waarbij het nationale rampenbestrijdingsteam, FEMA, is ingezet. President Bush bezoekt vandaag zelf het rampgebied.

Een teken van hoop...
Midden in het natuurgeweld, de verwoesting en alle ellende was er een sprankje hoop. Twee reddingswerkers liepen door een verwoest gebied in Tennessee toen één van hun een 'pop' zag liggen met zijn gezicht in de modder. Instinctief bleef de man kijken en zag plots dat de 'pop' bewoog. Het bleek niet om een pop te gaan, maar om de elf maand oude baby Kyson. De baby lag midden tussen de verwoeste huizen en ontwortelde bomen, op honderd meter van zijn ouderlijk huis. Men vermoed dat de jongen door de tornado is meegezogen en verderop is 'neergegooid'. Wonder boven wonder heeft hij het overleeft. Zijn 24-jarige moeder was helaas niet zo gelukkig. Zij werd dood gevonden in hetzelfde veld als waar Kyson lag. Reddingswerkers noemen de vondst van Kyson een 'teken van hoop'.

Verwoestende tornado's
De Amerikaanse National Weather Service deed van dinsdagavond tot woensdagochtend zeker 1100 tornadowaarschuwingen. Zeker 80 tornado's zijn er gezien. Over het algemeen blijven tornado's niet zo heel lang aan de grond. Nu zijn er ook berichten van tornadopaden van bijna 40 km lang. De zwaarste tornadocluster ooit was op 3 en 4 april 1974. Bij deze Super Outbreak waren er zeker 148 tornado's verspreid over 13 staten. De dodelijkste tornado in de geschiedenis was de zogenaamde 'Tri-State Tornado', die een verwoestend pad door drie staten nam, waarbij ruim 700 mensen omkwamen in 1925.

Meer informatie, geschiedenis en foto's van tornado's en verwoestende stormen in de VS vind je hier