Iran: doodstraf op geloofsafval
Berouw
Het wetsvoorstel biedt afvalligen wel een ontsnappingsclausule. Een aangeklaagde krijgt de kans om weer terug te keren naar de islam. Wanneer hij dat doet, zal hij vrijgesproken worden. Voor belediging is er ook een ontsnappingsmogelijkheid: de verdachte moet dan aannemelijk maken dat hij onder dwang handelde, of in een vlaag van drift.
Ketterij
Het zal daarnaast voortaan strafbaar zijn om ketterij te prediken. Hoe dan precies bepaald wordt wat ketterij is, en wat de officiële leer, is niet duidelijk. Ook mag je je niet uitgeven voor een nieuwe profeet. Dat is vreemd, want de twaalfde van de 'twaalf imams' is nog altijd verborgen. De laatse jaren is het verschillende keren voorgekomen dat iemand beweerde deze twaalfde imam te zijn. Onbekend is hoe gecontroleerd gaat worden of zo iemand nou de waarheid spreekt of niet.
Fatwa's
Tot nu toe was in Iran geloofsafval een zaak voor geestelijken. Zo'n geestelijke kon in bepaalde gevallen met een fatwa mensen oproepen om een afvallige te doden of anderszins te straffen. Een voorbeeld hiervan is Salman Rushdie, die vanwege zijn boek De duivelsverzen in 1989 een fatwa aan zijn broek kreeg van ayatollah Khomeini, die zei dat het de plicht van elke moslim was om Rushdie te doden. Dat de meeste moslims het daar niet zo mee eens waren, blijkt overigens uit het feit dat Rushdie bijna twintig jaar na dato nog steeds springlevend is.