Rotterdam wil leerlingen testen op drugs

Icoon BinnenlandsDe Rotterdamse wethouder van onderwijs Leonard Geluk wil dat middelbare scholen in Rotterdam testen gaan uitvoeren om drugsgebruik onder leerlingen op te sporen.

Geluk reageerde daarmee op de uitkomsten van een steekproef die het actualiteitenprogramma Netwerk uitvoerde op twaalf scholen in de Maasstad. Op de helft van de onderzochte scholen werden sporen van cocaïne aangetroffen.

"Dat er in deze mate sprake is van cocaïnegebruik op scholen is nieuw en buitengewoon schokkend. Ik maak me daar grote zorgen om", aldus Geluk in Netwerk.

Netwerk liet op twaalf middelbare scholen testen uitvoeren met een drugsspray die ook door de marechaussee en douane wordt gebruikt bij de opsporing van drugs. Behalve cocaïne werden er op tien scholen ook marihuanasporen gevonden. Op één school waren aanwijzingen voor heroïnegebruik.

Geluk: "Als je als ouder je kind naar een Rotterdamse school stuurt dan mag je verwachten dat je kind niet met drugs in aanraking komt, zeker niet met cocaïne. De werkelijkheid is anders en dat is zeer zorgelijk."

Geluk pleit er ook voor om verdachte leerlingen individueel te onderwerpen aan een drugstest. Hiermee loopt hij vooruit op een reactie van minister Hirsch Ballin (Justitie), die de Kamer een brief heeft toegezegd over het gebruik van de spray. "Als daar juridische belemmeringen voor zijn dan zullen we moeten zoeken naar mogelijkheden om het wel voor elkaar te krijgen", aldus Geluk.

Ook kluisjescontroles?