Zorg wederom fors duurder in 2008

Icoon MedischZorgverzekerden gaan volgend jaar gemiddeld 51 euro minder betalen voor hun basisverzekering. Maar dat mag de pret niet drukken: Nederlanders gaan volgend jaar toch aanzienlijk meer aan de zorg betalen. Dit komt omdat de no-claim wordt vervangen door een verplichte eigen bijdrage van 150 euro per volwassene.

Dat heeft de onafhankelijke vergelijkingsorganisatie Verzekeringssite laten weten. De site bekeek 90 procent van alle zorgpremies. Aanvullende verzekeringen zullen volgend jaar tien procent omhoog schieten. Al jaren stijgen de zorgkosten in Nederland ver boven het gemiddelde inflatieniveau.

Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering is 158 euro per jaar. Lancyr biedt de goedkoopste basisverzekering aan voor maandelijks 82,33 euro. Avéro Achmea is met 95,50 euro per maand het duurst.

Om de kosten te drukken zullen Nederlanders naar verwachting van de Verzekeringssite massaal deelnemen aan collectieve zorgverzekeringen. Waarschijnlijk zal het aandeel collectieve verzekeringen van 57 procent dit jaar stijgen naar 70 procent in 2008.