'Geen Duitse militairen naar Afghanistan'

Icoon BuitenlandsDe Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag tijdens een verrassingsbezoek aan Afghanistan nog eens duidelijk gemaakt dat er geen Duitse militairen naar Zuid-Afghanistan gaan. Dat berichtten Duitse media.

De Duitse missie van circa 3000 manschappen in het relatief kalme noorden wil 'in geval van nood' de bondgenoten in het gewelddadiger zuiden best bijstaan, maar een 'duurzame inzet' in dat gevaarlijke deel van het land is niet aan de orde. Aan welke bijstand Merkel denkt in het zuiden, maakte ze niet duidelijk.

Het was de eerste keer dat Merkel in Afghanistan was. Haar bezoek kwam op een moment dat de NAVO naarstig op zoek is naar troepenvervanging en -versterkingen in Zuid-Afghanistan. Daar zijn ook de Nederlandse militairen actief. Het Nederlandse kabinet moet binnenkort beslissen over verlenging van deze missie.

Merkel, die zaterdag geregeld in een kogelwerend vest rondliep, sprak in Kabul met de Afghaanse president Hamid Karzai. De Duitse regeringsleider zegde toe dat Berlijn meer geld zal steken in het opleiden van agenten in Noord-Afghanistan. Merkel had ook een ontmoeting met Duitse militairen in stad Mazar-i-Sharif.

De Duitse inzet in Afghanistan is niet populair onder de Duitse bevolking. Volgens sommige peilingen steunt maar 30 procent van de burgers de missie.

Angela Merkel