Bisschop vertrekt om seksschandaal

Icoon BuitenlandsHet Vaticaan heeft gisteren Pius Ncube ontslag verleend als aartsbisschop van Bulawayo in het zuiden van Zimbabwe. Ncube, een fel tegenstander van president Robert Mugabe, werd enkele maanden in de staatsmedia beschuldigd van een seksuele relatie met een getrouwde vrouw.

De persdienst van het Vaticaan maakte bekend dat paus Benedictus XVI de aartsbisschop ontslag heeft verleend op grond van artikel 401 van het kerkelijk wetboek. Daarin wordt een bisschop die een zwakke gezondheid heeft of om een andere ernstige reden zijn ambt niet goed kan vervullen, opgeroepen zijn ontslag aan te bieden.

De 60-jarige Ncube liet weten dat hij de paus om ontslag had gevraagd om de kerk te beschermen. Hij zal zich voor de rechter tegen de beschuldigingen verweren en tegen Mugabe blijven ageren. De echtgenoot van de vrouw met wie de aartsbisschop in bed zou hebben gelegen, eist voor de rechter een financiŰle genoegdoening.

In juli publiceerden de staatsmedia foto's waarop Ncube in bed zou liggen met een vrouw. Ncube en zijn aanhangers zien de publicaties als een onderdeel van een smaadcampagne tegen de geestelijk leider.

Hij heeft Mugabe en diens regering beschuldigd van schending van de mensenrechten en de onderdrukking van de politieke oppositie. In maart riep de aartsbisschop de Zimbabwanen op tot een vreedzame volksopstand tegen het bewind van de president, die in het Afrikaanse land aan de macht is, sinds het in 1980 onafhankelijk werd.

Ncube zei dat vele Zimbabwanen bitter teleurgesteld over zijn ontslag zullen zijn en dat sommigen blij zullen zijn dat hun campagne geslaagd is. "Ik ben echter niet tot zwijgen gebracht door de wrede manipulaties van een door en door slecht regime. Ik blijf me verplicht voelen de sociale leer van de kerk uit te dragen", aldus Ncube.