Ziekenhuis Nieuwegein bovenaan in top 100

Icoon MedischHet St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein mag zich het beste ziekenhuis van Nederland noemen. Het Eindhovense Catharina Ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg staan respectievelijk op 2 en 3.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde AD Ziekenhuis top 100, die de krant voor het vierde opeenvolgende jaar heeft samengesteld. Het Diaconnessenziekenhuis in Meppel staat onderaan in de lijst.

De zorg in ziekenhuizen is vorig jaar over het algemeen iets verbeterd. Zo blijkt uit het onderzoek dat 93 ziekenhuizen speciale verpleegkundigen in dienst hebben die ernstige pijn van patiënten binnen drie dagen kunnen verlichten, 20 procent meer dan vorig jaar. Overigens zijn er nog steeds tientallen klinieken die niet standaard meten of patiënten (nog) pijn hebben. Verder is het gemiddelde aantal patiënten met doorligwonden gedaald van 10 procent (in 2005) naar minder dan 5 procent.

De onderzoekers keken onder meer naar de tevredenheid onder patiënten, kindvriendelijkheid en 27 zogenoemde kwaliteitsaspecten.

Bestuursvoorzitter Maarten Rook van het Nieuwegeinse St. Antonius Ziekenhuis, dat als beste uit de test kwam, noemt de eerste plek ''een erkenning voor het harde werk van alle medewerkers en heel stimulerend voor de teamgeest''. In de top 100 van vorig jaar stond zijn ziekenhuis nog op de derde plaats.

De hekkensluiter, het Diaconnessenziekenhuis in Meppel, belooft beterschap. ,,We waren door interne problemen meer op onszelf gericht'', aldus zorgmanager Thijs Bouwknecht in de krant. Het ziekenhuis stond een jaar lang onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. ''Er zijn chirurgen vertrokken. Verder denk ik dat we bij het onderdeel doorligwonden wat te eerlijk zijn geweest door ook de rode plekjes al mee te tellen. Met een nieuw team enthousiaste chirurgen zullen we volgend jaar echt hoger eindigen.''

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) bezette vorig jaar de eerste plaats en staat dit keer net buiten de top 10.

De winnaar van de eerste AD Ziekenhuis top 100, het Diakonessenhuis in Utrecht, behoort als enige ziekenhuis al vier jaar bij de beste tien. De Utrechtse kliniek is volgens het onderzoek onder meer erg kindvriendelijk.