Geen vervolging voor gedrag mariniers Noorwegen

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem zal de mariniers die op 1 oktober vorig jaar betrokken waren bij een vechtpartij in een discotheek in Noorwegen niet vervolgen wegens gebrek aan bewijs. Eerder nam justitie in Noorwegen al hetzelfde besluit.

Het OM vindt ook dat de ene marinier die diezelfde avond vocht in een bar in Finland heeft gehandeld uit noodweer, zo blijkt uit een mededeling die vanochtend is gedaan. Het OM heeft vijf militairen een boete van 300 euro opgelegd, omdat zij ook op dezelfde avond diefstallen hebben gepleegd in een avondwinkel in Finland. Zij namen daar pornoblaadjes, drankjes en broodjes mee, wat werd vastgelegd door een bewakingscamera.

De mariniers waren op oefening in het Noorse Karasjok, aan de grens met Finland. In de nacht van 30 september op 1 oktober waren zij een avond uit, wat ontaardde in vechtpartijen en diefstal. Vast staat volgens het OM dat er die avond sprake was van fors drankgebruik. Overigens ook bij de plaatselijke bevolking met wie 27 mariniers in een discotheek in gevecht raakten.

Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn maakte direct na de incidenten excuses bij zijn Noorse collega. Ook stuurde Nederland marechaussees om de Noorse justitie te helpen bij het onderzoek.

Het OM in Arnhem, dat alle militaire zaken in Nederland behandelt, heeft zich het Noorse dossier laten toesturen nadat justitie in Noorwegen constateerde dat er onvoldoende bewijs was gevonden. Uit het vertaalde dossier blijkt dat de verklaringen van slachtoffers, getuigen en verdachten tegenstrijdig zijn.