Werkstraf voor schokkend dierenleed

Icoon JustitieEen 37-jarige Vlaardinger is vrijdag veroordeeld tot 60 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden wegens ernstige dierenmishandeling. Hij liet zijn ernstig zieke rottweiler maar liefst 2 jaar lang op de grond liggen in zijn woning, omdat hij hem niet bij de dierenarts wilde brengen. De politie trof het beest aan omringd door uitwerpselen. De eis tegen de dierenmishandelaar was één maand onvoorwaardelijke celstraf.

Tegen de rechter zei de man dat hij de hond niet naar een dierenarts had gebracht omdat zijn vriendin bang was dat het dier dan zou worden afgemaakt. Dat gebeurde uiteindelijk toch. Want toen de politie - getipt door de buren wegens onophoudelijk hondengejank - na de vondst de rottweiler bij een arts afleverde, liet die hem meteen inslapen wegens ondraaglijk lijden. Het tachtig kilo zware beest, dat dus twee jaar in uitwerpselen lag omdat het niet meer kon lopen na een val, zat onder de zweren en wonden van het doorliggen. Volgens de dierenarts was de huid van de rottweiler door verwaarlozing zo gevoelig, dat iedere aanraking pijn deed.

In de woning werden nog twee honden aangetroffen die ernstig waren verwaarloosd. In twee afgesloten en eveneens met uitwerpselen en urine vervuilde kamers zaten een vermagerde cocker spaniel aan en een jack russel terriër. Deze zijn overgedragen aan de dierenbescherming.

De verdachte zei dat de verzorging van de beesten hem boven het hoofd was gegroeid. De rechter constateerde dat hij nog nooit met zulke schokkende dierenmishandeling was geconfronteerd. Goed voor 60 uur werkstraf.