Bolton: Melkert slecht internationaal ambtenaar

Icoon Buitenlands John Bolton, de oud-ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties (VN), diskwalificeert Ad Melkert als internationaal ambtenaar. Dat heeft de conservatieve Amerikaan donderdag gezegd in het televisieprogramma Nova.

Bolton heeft kritiek op de positie van Melkert als tweede man van de UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de VN. Bolton beschuldigt Melkert ervan dat hij de huidige VS-ambassadeur bij de VN Mark Wallace heeft ''beledigd en bedreigd." In het programma gaf Bolton hierover geen details.

Het liefst ziet de Amerikaan de oud-leider van de PvdA daarom vertrekken bij de UNDP. Een andere Nederlander zou zijn positie dan moeten innemen, zegt Bolton. Nederland is een van de grootste donoren aan de ontwikkelingspoot van de volkenorganisatie VN.

Bolton brengt zijn kritiek niet direct in verband met het aandeel dat Melkert had in het ontslag van de Amerikaan Paul Wolfowitz als president van de Wereldbank. Melkert, die eerder bij de Wereldbank werkte, heeft zich daarmee in conservatieve kringen in de VS weinig geliefd gemaakt. Bolton en Wolfowitz zijn inmiddels beide verbonden aan de American Enterprise Institute, een denktank waar ook Ayaan Hirsi Ali werkzaam is.

De vertrouweling van de Amerikaanse president George Bush verwijt Melkert wel een "bunkermentaliteit" in een conflict tussen de UNDP en de Verenigde Staten over een hulpprogramma aan Noord-Korea. Volgens de Amerikanen heeft de UNDP te weinig gedaan tegen misbruik van VN-geld bestemd voor de bevolking van Noord-Korea. Het regime van dictator Kim Jong-il zou zich dat hulpgeld hebben toegeëigend. Hoewel de affaire speelde voordat Melkert bij de UNDP begon, vindt Bolton dat de Nederlander zich te weinig tegen de kwestie heeft gekeerd.

Met dank aan Heberg mouthman voor de submit.