Graf van Koning Herodes gevonden

De Hebreeuwse Universiteit in IsraŽl heeft toegegeven dat het graf is ontdekt van koning Herodes, de legendarische bouwer van het oude Jeruzalem en het Heilig Land. Dat deed de onderwijsinstelling nadat berichten hierover waren uitgelekt naar de pers.

Volgens berichten heeft een IsraŽlische archeoloog het graf gevonden in Herodium, een afgevlakte heuveltop in de woestijn, die duidelijk zichtbaar is vanuit Zuid-Jeruzalem. Herodes liet daar voor het begin van de jaartelling een paleis bouwen. Herodium was een van de laatste bolwerken die de joodse opstandelingen in hun strijd met de Romeinen moesten prijsgeven. Het werd in 71 na Christus door de Romeinen ingenomen en verwoest.

Herodes werd rond 40 voor Christus heerser over het Heilig Land onder de Romeinen. De muur die hij in de tijd van de joodse Tweede Tempel rond de oude stad van Jeruzalem liet bouwen staat er nog steeds. Hij ondernam ook grote bouwwerken in Caesaria, Jericho, Massada en op andere locaties.

Kindermoord
Volgens het Nieuwe Testament werd Jezus geboren tijdens de laatste jaren van Herodes' leven. Het Evangelie naar MattheŁs vermeldt dat de wijzen uit het Oosten een ster volgden naar Judea. Daar deden zij navraag bij koning Herodes waar de nieuwe koning der Joden geboren was.

Toen Herodes ontdekte dat de drie wijzen op weg waren naar Bethlehem, liet hij alle kleine kinderen uit deze plaats vermoorden. Dit staat bekend als 'de kindermoord van Bethlehem'. Jozef en Maria waren echter met hun kindeke Jezus gevlucht naar Egypte. Pas na de dood van Herodes de Grote keerden zij uit Egypte terug.Herodium