Islamitische terreurdreiging viel in 2006 mee
De dreiging van het zogenoemde jihadistische terrorisme van Nederlandse bodem was kleiner dan in 2005. Dat komt onder meer door interne verdeeldheid en het (tijdelijk) ontbreken van echte leidersfiguren binnen die groepen. Verder heeft de strafrechtelijke vervolging van terreurverdachten en het uitzetten van leden van extremistische moslimnetwerken bijgedragen aan de verminderde dreiging.
Moslimjongeren
Wat wel doorzet is de radicalisering van een deel van de Nederlandse moslimjongeren. Belangrijke aanjager daarvan is volgens de AIVD de salafistische stroming, die een zeer strenge uitleg van de islam predikt, hoewel die op zich niet oproept tot geweld. De veiligheidsdienst benadrukt dat radicalisering niet per definitie tot geweld hoeft te leiden, maar dat het wel een bedreiging op zich kan zijn, ''omdat het zorgt voor spanningen tussen groepen in de samenleving en tot polarisatie leidt''.
Het jihadisme gaat er op internet professioneler aan toe. ''Behalve min of meer open en toegankelijke websites bestaan er inmiddels ook professioneel afgeschermde jihadistische websites'', schrijft de AIVD. In 2006 werd internet meer en meer door hen ingezet om te netwerken
De AIVD pleit voor een krachtig tegengeluid versus de radicale islam, als onderdeel van de aanpak van radicalisering. Dat zou de wind uit de zeilen van radicale stromingen kunnen nemen.
-
Aanhangers van het salafisme streven naar een terugkeer van de zuivere islam ten tijde van de profeet Mohammed. Ze weigeren te integreren in de Nederlandse samenleving en zijn voor het stichten van een islamitische staat.