1,2 miljoen verkeersdoden per jaar

Icoon File Er komen ieder jaar wereldwijd 1,2 miljoen mensen om door verkeersongelukken. Dat blijkt uit cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die vandaag gepresenteerd zijn.

Een groot deel van de slachtoffers zou uit jongeren bestaan. Zo komen er dagelijks ongeveer 1000 mensen onder de 25 om het leven bij een verkeersongeval. Het grootste gedeelte van de doden valt bovendien in de ontwikkelingslanden, waar het vaak veel slechter gesteld is met de verkeersveiligheid dan in westerse landen.

Om het aantal slachtoffers te verminderen dringt de WHO aan op maatregelen. Zo zouden alle landen die dat nog niet hebben snelheidslimieten en alcoholverboden moeten instellen, en zou het gebruik van helmen en veiligheidsriemen sneller verplicht moeten worden.

Nederland
Volgens eveneens vandaag bekend geworden cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen er in ons land vorig jaar 811 mensen in het verkeer om het leven. Dat was een daling van 0,7 procent ten opzichte van 2005. Nederland behoort met die cijfers tot de top van Europa. Desondanks steeg het aantal om het leven gekomen fietsers vorig jaar wel met maar liefst 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.