'Tilburgse imam hoort niet in Nederland thuis'

BinnenlandsDe Tilburgse imam Ahmed Salam uit Tilburg, die 2004 het nieuws haalde door voor het oog van de camera te weigeren de hand te schudden van toenmalig minister Rita Verdonk, mag wat burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg betreft een enketje terug naar Syrië nemen. De PvdA-burgervader blijkt dat eind december te hebben medegedeeld in een gesprek met de imam op het stadhuis. Het gesprek lekte dit weekend uit in de Brabantse pers.

Vreeman had Salam naar het stadhuis geroepen omdat gebleken was dat de imam anti-Westerse uitspraken had gedaan. Zo zou de moslimgeestelijke zijn gehoor hebben voorgehouden de Nederlandse staat schade toe te brengen door onder meer geen belasting te betalen. Ook moeten zijn volgelingen bewust zijn dat de ongelovigen de islam iets aan willen doen, en ''daarnaar handelen''.

Vreeman wil niks zeggen over de kwestie. Het verslag van het onderhoud mag dan zijn uitgelekt in de pers; Beide partijen hebben afgesproken er geen mededelingen over te doen.

Imam Ahmad Salam, die in 1989 vanuit Syrië naar Nederland kwam, kan overigens niet zomaar worden uitgezet. Hij heeft namelijk een Nederlands paspoort. Hij heeft sinds kort een relatie met een jongere vrouw, die in de schuldsanering zit. Zijn eerste vrouw, bij wie hij vier kinderen heeft, zit in de bijstand. De imam zelf genoot jarenlang een uitkering, maar wordt sinds enige tijd betaald door de moskee waarvoor hij werkt.

Salafisme
Ahmad Salam veroorzaakte in 2002 al flinke opschudding in Tilburg. Zo predikte hij dat mannen hun vrouw best met fysiek geweld terecht zouden mogen wijzen. Ook verkondigde hij eerder dat mannen niet moeten trouwen met vrouwen die buitenshuis werken, omdat die vrouwen daardoor ongehoorzaam worden. Samen zwemmen voor islamitische jongens en meisjes vond hij ook niet door de beugel kunnen. Hij werd niet vervolgd omdat de imam zich richtte tot Allah en niet tot zijn toehoorders.

Ahmed Salam wordt gezien als prominent vertegenwoordiger van het politieke salafisme. Die wil terug naar de 'ware islam' en neigt ernaar zich te isoleren. Een rapport over radicalisering in Tilburg kenschetst Salam als 'één van de meest geleerde salafitische voorgangers in Europa'.

De zoon van de imam, Suhayb Salem, kwam onlangs nog in het nieuws omdat hij het voor elkaar had gekregen dat tijdens een lezing in de Technische Universiteit Eindhoven, de vrouwen gescheiden van de mannen moesten zitten. De aanstaande vrouw van Suhayb, Samira Dahri uit Utrecht, haalde ook opvallend de media. De docente aan een vmbo-school in Utrecht weigerde namelijk ineens haar mannelijke collega's nog langer de hand te schudden. De commissie Gelijke Behandeling stelde haar later in het gelijk, maar het Utrechtse Vader Rijn College wil haar toch niet meer als lerares aan het werk hebben.



In 2004 kreeg Verdonk geen hand van imam Salem