SP boos over vrijlating Kouwenhoven

Icoon Justitie De SP-fractie in de Tweede Kamer vindt dat de vandaag - voorlopig - vrijgelaten verdachte Guus Kouwenhoven terug de cel in moet. Fractielid Krista van Velzen zei dat maandag in een reactie op de voorlopige vrijlating van Kouwenhoven. Het gerechtshof in Den Haag besloot vandaag dat Kouwenhoven, die wordt verdacht van wapenhandel en het plegen van oorlogsmisdaden in Liberia, zijn proces in vrijheid mag afwachten.

Het gerechtshof in Den Haag besloot de verdachte uit de gevangenis te laten, omdat het waarschijnlijk nog lang gaat duren voor het toekomt aan de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep.

Acht jaar cel
De rechtbank in Den Haag veroordeelde de Nederlandse zakenman vorig jaar juni nog tot 8 jaar cel voor illegale wapeninvoer in Liberia. Hij was volgens de rechters daarbij betrokken in de periode 2000-2003 tijdens de bloedige burgeroorlog die er toen woedde.

De rechtbank sprak Kouwenhoven vrij van oorlogsmisdaden in die drie jaren. Die beschuldiging was onvoldoende bewezen, met name vanwege de vele uiteenlopende en soms tegenstrijdige getuigenverklaringen.

''Maar dat oordeel leidt er niet toe dat Kouwenhoven zijn handen in onschuld kan wassen wat betreft de bloedige slachtingen die tijdens de oorlog in het West-Afrikaanse land werden aangericht. De wapeninvoer waarin Kouwenhoven een 'cruciale rol' speelde, heeft bijgedragen aan de inbreuken op de vrede en de onveiligheid in de regio. Met talloze slachtoffers tot gevolg'', stelde rechtbankpresident Roel van Rossum in juni vast.

Kouwenhoven kreeg daarom ook de maximale celstraf die op wapenhandel staat. Volgens de rechtbank was de zakenman bekend met onder meer de wapembargo's van de Verenigde Naties en heeft hij die uit eigen financieel belang bewust geschonden.

Van Velzen kondigde aan namens de SP vragen te stellen aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie over de gang van zaken. De SP-politica zegt te vrezen dat Kouwenhoven zal proberen het land uit te komen om aan berechting te ontkomen.