Turkse president mijdt concert met Beatrix

De Turkse president Ahmet Necdet Sezer zal tijdens het staatsbezoek dat koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses MŠxima volgende week afleggen aan Turkije, niet aanwezig zijn bij het concert dat onze koningin tijdens het bezoek zal aanbieden. Volgens een officiŽle lezing verbiedt het Turkse protocol de president aanwezig te zijn.

De ware reden is volgens ingewijden dat er tijdens het concert van het Nederlands Blazers Ensemble en op de aansluitende receptie, er vrouwelijke gasten zullen zijn die een hoofddoekje dragen. In Turkije is het al sinds 1924 verboden om een hoofddoek te dragen in openbare gebouwen. De Turkse president mag daarom als hoogste Turkse gezagsdrager niet aanwezig zijn als er in openbare gebouwen vrouwen hoofddoekjes dragen. Naar verluidt was Sezer om dezelfde reden ook afwezig bij de gala-avond die de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia tijdens hun staatsbezoek aan Turkije aanboden.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt dat de afzegging van Sezer niet als een verrassing komt en 'gerespecteerd' wordt. Koningin Beatrix logeert tijdens haar staatsbezoek in het persoonlijk gastenverblijf van president Sezer in Istanboel.