Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 21

Icoon EredivisieAfgelopen weekend werd de eerste volledige speelronde van het nieuwe jaar gespeeld. De grootste verrassing was toch wel het verlies van Feyenoord bij NAC Breda. Ajax won van FC Utrecht en ook Sparta Rotterdam en Vitesse wisten hun wedstrijden, tegen respectievelijk Excelsior en FC Groningen te winnen.

Ajax startte de wedstrijd slap en werd op de eigen helft vastgezet. Toch kwamen de Amsterdammers na elf minuten spelen op voorsprong via Heitinga, nadat Vorm het harde schot van de verdediger niet kon keren. Niet veel later breidde Sneijder de voorsprong verder uit, nadat de keeper van FC Utrecht wederom geen antwoord had op de harde knal die de middenvelder afleverde. In de tweede helft debuteerde Leonardo. De Braziliaan slalomde een aantal keer door de verdediging van de bezoekers, maar tot een goal kwam het niet. Alles wees er op dat Feyenoord de klap, uitsluiting van de UEFA Cup, nog niet te boven was. De thuisploeg kwam al snel op voorsprong en bouwde deze bijna tien minuten later verder uit. In de tweede helft was Glen Salmon de gevierde man bij de Brabanders. De aanvaller wist het net twee keer te vinden. Van Hooijdonk wist via een strafschop de eer voor de Rotterdammers nog te redden.

Vitesse stond tegen FC Groningen na acht minuten spelen al op voorsprong. Een half uur later trokken de Groningers via Suárez de stand weer gelijk. Na vijf minuten spelen in de tweede helft bouwde de thuisploeg de voorsprong snel uit naar 3-1. Tien minuten later wist Groningen nog te scoren, maar verder dan deze treffer kwam de ploeg van trainer Ron Jans niet. Excelsior kwam tegen Sparta Rotterdam nog wel op voorsprong, maar de club uit Spangen maakte geen aangeslagen indruk. Enkele minuten nadat de derde club van Rotterdam op voorsprong kwam, trok de thuisploeg de stand weer gelijk. Nog voor rust stond de eindstand al op het bord, nadat Medunjanin zijn ploeg de voorsprong bezorgde. Na de rust weigerde Sparta Rotterdam te profiteren. Excelsior ging op zoek naar de gelijkmaker en gaf daardoor veel ruimte weg. In de slotfase kregen de bezoekers nog twee goede kansen, maar deze werden niet afgemaakt.