Doodstraf voor te weinig biddende SomaliŽrs

Icoon BuitenlandsIn de Zuid-Somalische stad Bulo Burto heeft de plaatselijk leider van de fundamentalistische Unie van Islamitische Rechtbanken een wet ingesteld die stelt dat iedereen die niet vijf keer per dag bidt, wordt onthoofd. Volgens sjeik Hussein Barre Rage ''moeten we onze religie volledig praktiseren en niet gedeeltelijk, dat is waartoe onze religie ons aanspoort.''

Tijdens het vijfmaal daagse gebed moeten winkels, theehuizen en andere openbare gelegenheden in Bulo Burto gesloten zijn.

Niet alle nieuwe islamitische rechtbanken in Zuid-SomaliŽ zijn even streng als die in Bulo Burto. Sommige hebben openbare executies ingesteld, lijfstraffen ingevoerd en hebben vrouwen verboden in de zee te zwemmen. Vanwege de verschillen heeft de Unie van Islamitische Rechtbanken een hof opgezet waar veroordeelden in hoger beroep kunnen gaan.

Fundamentalistische milities, verenigd in de Unie van Islamitische Rechtbanken, staan overigens op het punt de internationaal erkende overgangsregering van SomaliŽ omver te werpen. Afgelopen zomer kregen de islamisten de hoofdstad Mogadishu in handen. Overal waar de milities het voor het zeggen hebben, worden strenge islamitische wetten ingevoerd.