Tentoonstelling rond domino-mus

Wie kent haar niet meer: de domino-mus die vorig jaar werd doodgeschoten. Deze mus is de centrale figuur in De Grote Huismus Tentoonstelling die op 14 november in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam opent.

De domino-mus vloog 14 november vorig jaar een hal in Leeuwarden in waar op dat moment de voorbereidingen bezig waren voor het wereldrecord dominosteentjes laten omvallen. De mus raakte een aantal steentjes, waardoor er uiteindelijk 23.000, voortijdig, omvielen.

Het incident zorgde voor veel beroering. De schutter werd met de dood bedreigd, de Dierenbescherming deed aangifte wegens overtreding van de Flora- en Faunawet en er werden acties gestart tegen de organisatie van Domino Day. Zo werd er een paar duizend euro uitgeloofd aan de persoon die voordat de recordpoging zou plaatsvinden de dominostenen alsnog wist om te gooien.

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam springt nu dus handig in op deze gebeurtenissen van bijna een jaar geleden. Naast de domino-mus zullen zes beroemde soortgenoten in de Wall of Fame in het museum te zien zijn, zoals bijvoorbeeld de oudste opgezette Nederlandse huismus, de mus die in 1936 in Londen door een cricketbal werd gedood en de oudste bewaard gebleven Amerikaanse huismus.

Domino Day 2005
Domino Day 2005