Ook burgemeester Haarlemmermeer stapt op

De burgemeester van Haarlemmermeer, Fons Hertog, heeft donderdag zijn ontslag aangekondigd. De burgervader voelt zich 'politiek verantwoordelijk' voor de brand op Schiphol die elf personen het leven kostte. Zo liet hij middels een verklaring aan de gemeenteraad weten.

"Als burgemeester en portefeuillehouder wil ik de volle politieke verantwoordelijkheid dragen voor datgene wat binnen de gemeente Haarlemmermeer heeft plaatsgevonden naar het oordeel van de Onderzoeksraad", zei Hertog in zijn verklaring. "Ik voel mij niet direct persoonlijk verantwoordelijk voor de gebeurtenissen, maar ben wel politiek verantwoordelijk."

Hertog vindt het zuiver om als burgemeester van Haarlemmermeer hier politieke consequenties aan te verbinden. "Op die manier ontstaat er ruimte voor de raad en het college om inhoudelijk te spreken over het rapport en daar lessen uit te trekken die de veiligheid in Haarlemmermeer verder kunnen verbeteren. Het debat wordt dan niet gehinderd door discussies omtrent het aftreden van de verantwoordelijke bestuurders."

Het debat over de brand op Schiphol staat voor volgende week donderdag op de agenda van de gemeenteraad. Het college komt maandag met een inhoudelijke reactie op het rapport van de Onderzoeksraad.

De burgemeester benadrukte dat men in Haarlemmermeer nog steeds meeleeft met de slachtoffers en nabestaanden van de brand en met de hulpverleners, op wie de brand een grote impact heeft gehad. "De overheid moet alles in het werk stellen om herhaling van een dergelijke tragische gebeurtenis te voorkomen. Volgens Hertog is de gemeente Haarlemmermeer hard aan het werk gegaan met de aanbevelingen van de commissie-Hendrikx. Deze commissie onderzocht de rol van de gemeente bij het verstrekken van de bouw- en gebruiksvergunning voor het cellencomplex.

Eerder vandaag voelden ook de ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM) zich genoodzaakt, om naar aanleiding van de Schipholbrand op te stappen.