Iraanse is eerste vrouwelijke ruimtetoerist

Het zal de conservatief religieuze elite in Teheran niet meevallen, maar de eerste IraniŰr in de ruimte is een vrouw. Sterker nog: de 40-jarige Iraans-Amerikaanse zakenvrouw Anousheh Ansari is de eerste vrouwelijke ruimtetoerist ter wereld.

Ansari is vanochtend naar het internationale ruimtestation ISS vertrokken. Ze vertrok vanaf de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan aan boord van een Sojoez-raket. Ansari heeft naar verluidt twintig miljoen dollar betaald voor haar tripje naar het ISS, dat ze maakt in het gezelschap van een Amerikaans en een Russisch bemanningslid.

Ansari, die haar geboorteland in 1984 verliet, zei voor haar vertrek dat ze een voorbeeld wil stellen voor haar landgenoten. "Ik denk dat mijn vlucht een straaltje hoop geeft aan jonge IraniŰrs, hen helpt vooruit te kijken naar iets positiefs. Want alles wat zij horen is deprimerend, verhalen over oorlog en over bloedvergieten", aldus Ansari.

Ansari moest een Iraanse vlag van haar ruimtepak verwijderen. Ook heeft zij de Russische en Amerikaanse autoriteiten plechtig moeten beloven dat zij politieke boodschappen achterwege zal laten.

Anousheh Ansari
Anousheh Ansari