Gen voor waterbestendige rijstplant geÔdentificeerd

Icoon WetenschapEen groep internationale wetenschappers is erin geslaagd een gen te identificeren dat een rijstplant in staat stelt twee weken volledig onder water te overleven. Voor de meeste rijstplanten geldt nu nog dat ťťn week onder water het maximaal overleefbare is. De wetenschappers hopen dat het gen, Sub 1A-1 genaamd, zal leiden tot een betere bescherming van de wereldwijde rijstoogst. Dit is te lezen in de nieuwste uitgave van het vakblad Nature.

Door overstromingen lopen boeren in Zuidoost-AziŽ jaarlijks ongeveer 775 miljoen euro aan inkomsten mis. De schade beperkt zich in veel gevallen niet tot het financiŽle verhaal, aangezien de meeste boeren ook rijst voor de eigen consumptie verbouwen. Tevens is het zo dat de vraag naar rijst nog steeds toeneemt; momenteel is rijst voor ruim drie miljard mensen het hoofdbestanddeel van de dagelijkse voeding.

Volgens de wetenschappers, verbonden aan de University of California en het International Rice Research Institute (IRRI), zullen de genetisch aangepaste rijstplanten boeren van een meer betrouwbare voedsel- en inkomstenbron voorzien. Takuji Sasaki van het Japanse National Institute of Agrobiological Sciences voegt toe: "De impact van dit onderzoek is des te groter doordat ze het Sub 1A-1 gen succesvol in rijstsoorten hebben geÔntroduceerd die jaarlijks door overstromingen worden getroffen."

Het is nog niet bekend wanneer de eerste grote oogst van de aangepaste rijstsoorten verwacht kan worden.