Volkert v/d G. pleegde mogelijk 2de moord

Icoon Misdaad Justitie heeft aanwijzingen dat de man die Pim Fortuyn vermoordde, Volkert van der G., nog een moord op zijn geweten heeft. Van der G. wordt er van verdacht in 1996 de 43-jarige milieuambtenaar Chris van der Werken te hebben geliquideerd in Nunspeet. Dit blijkt uit een geheim rapport van de Nationale Recherche, dat in de handen kwam van De Telegraaf. In 2003 gaf minister Donner van Justitie nog aan dat Van der G. geen verdachte was in de zaak.

Milieuambtenaar van der Werken werd destijds omgebracht met drie kogels. Na de moord op Pim Fortuyn begon de Nationale Recherche een onderzoek naar "feiten waarmee Van der G. buiten de moord op Fortuyn in verband mee is gebracht", zo bericht De Telegraaf. De onopgeloste moord op Van der Werken is één van de zaken waarmee de recherche Van der G. in verband brengt.

In 1995 en 1996 waren Van der G. en Van der Werken met elkaar in conflict geraakt over de uitvoering van een ammoniakreductieplan. Dit plan ging niet ver genoeg voor Van der G. en zijn Vereniging Milieu Offensief (VMO). Kort voor de dood van Van der Werken werd hij met de dood bedreigd door de moordenaar van Pim Fortuyn. Van der G. kon vervolgens geen goed sluitend alibi vinden op het moment van de moord en ook werd de auto van Van der G. gesignaleerd op het landgoed waar de moord plaatsvond.

De conclusies van de Nationale Recherche hebben er niet voor gezorgd dat het onderzoek naar de moord van de milieuambtenaar heropend wordt. Wel is het "niet ondenkbaar" dat er een vervolgonderzoek volgt van de Nationale Recherche.