Baas NASA: Lancering Discovery gaat goed

Icoon RuimtevaartVolgens de baas van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal de lancering van het ruimteveer Discovery vanavond zonder problemen verlopen. Michael Griffin is ervan overtuigd dat de spaceshuttle zonder problemen in een baan om de aarde wordt gebracht. Om 21:49 uur (Nederlandse tijd) wordt de shuttle gelanceerd.

Vorige week ontstond er nog ophef onder veiligheidsexperts van de NASA over de aanstaande lancering. Men wilde toch het ontwerp van de spaceshuttle nog een keer nader controleren op veiligheidsfouten. Dit naar aanleiding van het isolatieschuim dat begin 2003 afbrak van de tank van de Columbia en zo het hitteschild van dat ruimteveer beschadigde. Bij de terugkeer naar de aarde verongelukte de zevenkoppige bemanning.

Ook bij de lancering van de Discovery vorig jaar maakte problemen met het isolatieschuim een nog nooit eerder vertoonde noodreparatie in de ruimte noodzakelijk. Sindsdien zijn er volgens Griffin voldoende nieuwe veiligheidsmaatregelen genomen. Hij is eerder bang dat men door het isolatieschuim zich minder zorgen maakt over andere dingen die mis kunnen gaan met een ruimteveer. "Vliegen in een spaceshuttle is om meerdere redenen niet zonder gevaar", aldus Griffin.

Lancering vanavond
Als de weersomstandigheden het toelaten zal de Discovery vanavond het lanceerplatform in Florida verlaten. Om 21:49 uur (Nederlandse tijd) zal het ruimteveer zeven bemanningsleden in een baan om de aarde gaan brengen. Eťn van hen, de Duitse astronaut Thomas Reiter, zal vijf maanden aan boord blijven van het International Space Station (ISS) voor wetenschappelijk onderzoek. De overige bemanning keert eerder terug.

NASA-baas Griffin vertelt verder dat elke spaceshuttlevlucht erg belangrijk is. De Verenigde Staten hebben internationale afspraken gemaakt over de bouw van het ISS. Het ruimtestation is gebouwd op het ontwerp van de twintig jaar oude shuttles van de NASA. In 2010 zal de spaceshuttle met pensioen gaan, en dus moet dan het ISS ook af zijn. Immers is de opvolger nog niet van de tekentafel af en zal die zeker niet gaan vliegen voor 2014.

De Discovery staat klaar op het lanceerplatform en wordt nu volgetankt
De Discovery staat klaar op het lanceerplatform en wordt nu volgetankt

Met dank aan Freek99 voor de submit.