Ambassadeur Estland vertrekt door homohaat

Icoon BuitenlandsDe Nederlandse ambassadeur van Estland, Hans Glaubitz, en echtgenoot vertrekken vroegtijdig uit de Baltische staat vanwege de homohaat en racisme waarmee ze op straat geconfronteerd worden. De partner van Glaubitz, een zwarte Cubaan, kreeg met bedreigingen en pesterijen te maken nadat een weekblad in de Estse hoofdstad Tallinn schreef dat de benoeming van een Nederlandse homoseksuele ambassadeur met een zwarte partner als pure provocatie vanuit Nederland opgevat moest worden. De ambassadeur vertrekt een jaar eerder dan gepland was. Hij gaat nu voor twee jaar naar het consulaat-generaal in Montréal, in de Canadese provincie Québec.

Ook al waren de problemen volgens het personeel van Buitenlandse Zaken voorzien, er was toch de hoop dat het overwegend Lutherse Estland net als Finland open zou staan voor de liefde die de twee mannen voor elkaar voelen. In een rapport van de Amerikaanse ambassade in Tallinn staat dat er vanaf september 2005 maar liefst negen keer bedreigingen geuit werden naar niet-blank ambassadepersoneel. Meestal kwamen deze bedreigingen van neonazi's of skinheads.

Glaubitz benadrukte in een persoonlijke verklaring dat de Estse overheid hem en zijn echtgenoot op de juiste manier behandelde en dat niemand op officieel niveau iets te verwijten valt "De maatschappij is nog lang niet toe aan twee heren, vooral niet als er eentje zwart is", aldus Glaubitz. De woordvoerder van het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken beschreef de situatie als zeer ongelukkig. "Als er iets op straat is gebeurd, dan is dat zeer ongelukkig en zeer slecht. Helaas kunnen we niets doen aan slechte manieren op straat. Ik ben er overigens van overtuigd dat de meeste Esten heel beleefd en aardig zijn", aldus Ethel Halliste.

Met dank aan TMar en static voor de submit.