Politie: Oranje liever niet kampioen

Icoon Politie De politie wil niet dat Nederland deze zomer wereldkampioen wordt op het WK voetbal. "Een wereldtitel voor Oranje is een worst case scenario", zegt politiecommissaris Jan Erckens. Hij voorziet grote problemen als Oranje ver komt in het kampioenschap.

"Vaak is het feest rondom de wedstrijden, maar dat kan zomaar omslaan. Door uitschakeling van het Nederlands elftal, overmatig drankgebruik of groepen buitenlandse supporters die de boel provoceren". Er lijkt in Nederland weinig aan de hand te zijn, omdat het WK in Duitsland wordt gehouden. Volgens Erckens is het niet zo eenvoudig. "Er zullen bijvoorbeeld veel supporters naar Duitsland reizen. Van de Nederlandse supporters verwacht ik weinig problemen, maar de Engelsen op doorreis kunnen problematisch zijn".

Erckens vindt het lastig zijn persoonlijke en zakelijke wensen te scheiden. "Aan de ene kant ben je blij als Oranje doorgaat, maar aan de andere kant heb je wel de zorg of je het als politie allemaal kunt klaren". Zelf zegt hij wel een "enorme voetballiefhebber" te zijn.