Kalou voorlopig niet in Oranje

Icoon VoetbalHet is voorlopig over en uit voor Salomon Kalou. Vandaag heeft de rechter uitspraak gedaan in het beroep van Kalou tegen minister Verdonk over zijn vervroegde Nederlanderschap. De bestuursrechter in Rotterdam stelde Kalou in het ongelijk.

Kalou had graag versneld Nederlander willen worden. Als je een bijzondere sportieve bijdrage voor Nederland kunt leveren, is er een wet die het voor de minister mogelijk maakt om je vervroegd toe te laten. Marco van Basten, de Nederlandse bondscoach, had gezegd dat hij Kalou zeker in aanmerking vond komen voor deze regeling. Minister Verdonk was het hier niet mee eens. Volgens haar kon Kalou weliswaar een sportieve bijdrage leveren, maar dat vond zij niet genoeg om vervroegd Nederlander te worden.

Rechter
Kalou besloot hierop om bij de rechter zijn gelijk te gaan halen. Deze vond aanvankelijk de onderbouwing van Verdonk te mager om hem het Nederlanderschap te ontzeggen. In het hoger beroep wierp zij tegen dat Kalou zijn inburgeringsexamen niet gehaald had en daarom volgens haar niet toegelaten hoorde te worden. De minister vond het inburgeringsexamen los staan van de sportieve prestatie en meende dat iemand die Nederlander wil worden toch op zijn minst dit examen zou moeten kunnen halen, hoe goed iemand ook kan voetballen. De rechter oordeelde dat deze onderbouwing goed genoeg was.

Nu Kalou bij de rechter ongelijk gekregen heeft, zal hij Nederland zeker niet vertegenwoordigen op het WK. Ook zal hij nu waarschijnlijk niet in Engeland kunnen voetballen. Het gerucht ging dat hij graag naar Chelsea zou gaan.

Salomon Kalou
Salomon Kalou


Met dank aan bachhimself voor de submit.
Zie FOK!Sport voor meer sportnieuws