'Marco en Marko' blijkt reclamestunt Heineken

Wellicht heb je er afgelopen dagen wel iets over gelezen of gehoord. Het WK Voetbal is in aantocht en twee Nederlanders, Marco en Marko, hebben verschillende sites geopend waarop ze melden zich bij 'de tegenstander' aan te sluiten. Zo zijn er de sites hollandfuerdeutschland.com, hollandepourlacotedivoire.com, hollandforjapan.jp, hollandpourletogo.com, hollandepourlafrance.com, hollandforaustralia.com, hollandforengland.com en hollandforusa.com. Een medewerker van de FOK!weblog kwam er na enig speurwerk achter dat het hier gaat om een reclamestunt van het biermerk Heineken.

Op de verschillende sites zijn filmpjes met Marco en Marko te zien. De heren melden dat ze niet Nederland zullen supporteren op het komende WK in Duitsland, maar het betreffende land. Onderaan alle sites worden Nederlanders die niets van de actie snappen, opgeroepen naar geheimwapen.nl te gaan. Op die site staan, na het beantwoorden van een meerkeuzevraag, teksten als: "Wij, Marco en Marko, zijn bezig met een geheime operatie. Een operatie rond het WK waar we op dit moment nog niets over kunnen vertellen. Dus mondje dicht ok?" en "En daarom leggen we je graag uit waarom wij ons bij de tegenstander willen aansluiten. Ze zijn nou eenmaal beter. Deze pagina is dan ook uitsluitend bedoeld voor het buitenland. We hopen op je begrip.".

Internetters kunnen vervolgens hun naam en mailadres achterlaten, om op de hoogte gehouden te worden. Naar nu blijkt gaat het dus om een reclameactie van Heineken. Een FOK!weblogger vond op de website keizertje.nl een proefreclameposter van Heineken (PDF-bestand, 7 MB groot!). Op de poster zijn Heineken-hoedjes te zien die de heren in het filmpje ook dragen.

Overigens zijn Marco en Marko niet enkel in Nederland opgevallen, ook verschillende buitenlandse nieuwssites en weblogs maken er melding van. Zie voor een overzicht hier.

Marco en Marko met Heineken-hoed
Marco en Marko met Heineken-hoed