Prehistorische tandartsen hadden al boor

Icoon Wetenschap Prehistorische tandartsen boorden 9000 jaar geleden, in de oude steentijd, al gaatjes. Onderzoekers hebben in Pakistan bewijzen gevonden dat de tandartsen toen al boren gebruikten. Tot nu toe was de wetenschap in de veronderstelling dat de eerste boren 6000 jaar geleden werden gebruikt. Een internationaal onderzoeksteam heeft de vondst bekend gemaakt in het Britse vakblad Nature.

In Mehrgarh in Beloetsjistan werden in elf graven uit de oude steentijd kiezen gevonden met duidelijk geboorde gaatjes. De boor was gemaakt van vuursteen. Opmerkelijk is dat de boortjes erg efficiënt werkten. De onderzoekers hadden met een gereconstrueerde boor maar een minuut nodig om een gaatje in een tand te boren.

Sporen van slijtage laten duidelijk zien dat de mensen na hun tandartsbezoek hun tanden nog gebruikten om te kauwen. Het betreft hier dus geen vorm van verering die na de dood werd uitgevoerd. Het is echter niet bewezen dat het boren een medisch doel had. Ook bij onbehandelde tanden werden sporen van tandbederf gevonden. Mogelijk werd er ook in gezonde tanden geboord.

Zo'n 1500 jaar later moet het beroep van tandarts niet meer erg populair zijn geweest in Mehrgarh. In graven jonger dan 7500 jaar zijn namelijk geen kiezen met geboorde gaatjes meer gevonden.

Prehistorische boor
Reconstructie van een prehistorische boor