Nieuws
'Atkins-dieet slecht voor gezondheid'

De vrouw had een veel te hoog gehalte aan ketonen in haar bloed. De lever produceert deze stoffen als het insulineniveau daalt door verhongering of diabetes. De vrouw leefde, conform de richtlijnen van het Atkins-dieet, op vlees, kaas en salades en had extra vitamines en supplementen geslikt, maar ook checkte ze regelmatig haar urine.
Het Atkins-dieet, dat vernoemd is naar bedenker Robert Atkins, gaat ervan uit dat koolhydraten dik maken. Vetten en eiwitten mag je eten, maar pasta en brood liever niet. Het is niet de eerste maal dat er vanuit de medische hoek gesuggereerd wordt dat het een gevaarlijk dieet is. Er zou een grotere kans bestaan op hartaanvallen, diabetes, nierproblemen, aderverkalking en een te hoog cholesterolgehalte.
Met dank aan IHVK voor de submit.
Die Atkinson heeft t toch ook niet overleefd?
dik makers waren ....
Diet is Die with a T in it.
Extra info; je lichaam gaat ketonen aanmaken omdat ketonen, naast glucose (koolhydraat), de enige energiebron is die je hersenen kunnen gebruiken.
Ambroce Bierce
And when the leaves fall the land looks more human
it's got me questioning the essence of my farm boy blues
hence, I never wore the fashions of the know-what-I'm-doin'
goede en slechte hydraten de goed koolhydraten die verbranden heel langzaam en de slechte koolhydraten die zetten zich om in vet . en daarom zijn ze slecht foto
ALLE koolhydraten (of jij ze nu goed of slecht, snel of langzaam, noemt) wordt omgezet in vet op het moment dat jij ze niet verbrandt. Allemaal van die fabeltjes... Lees eens betrouwbare literatuur ipv de libelle foto
[ Bericht gewijzigd door Peter op maandag 20 maart 2006 @ 13:29 ]
Atkins zelf stierf trouwens als een dikke man met een hartprobleem.
Ik ben geen voorstander van Adkins, maar dit soort losse flodders blijven altijd circuleren en maken het zo lekker makkelijk om tegen de ideeen van die man te schoppen zonder dat je hoeft te weten waarover je praat... foto
Als koolhydraten (of eigenlijk de glucose) niet gebruikt worden, kunnen ze omgezet worden in vet, en dat geldt voor alle koolhydraten.
Een kwalificatie als 'goed' en 'slecht' is wel erg simplistisch (en incorrect), zoals iemand anders al zei is dat leuk voor de libelle.
Zo dat krijg je er allemaal bij voor 300 Euro? foto
Het is een 4-fasen dieet. Het is ook niet erg als je een paar weken koolhydraten vermijdt. Misschien zat die vrouw al meer dan een maand in fase 1.
Zie www.atkins.nl
Als men een tijdje een lage koolhydraten inname heeft, en dan ineens afwijkt hiervan, kan het erg gevaarlijk worden.
Weet niet meer precies hoe het zat maar twee van de mensen, die mee deden aan het onderzoek, zijn ziek geworden waarvan zelfs in een het ziekhuis terecht kwam.
Tevens zijn ze er achter gekomen waarom je wel kan afvallen als je veel vlees e.d. eet.
Door een lage koolhydraat inname krijg je vanzelf minder honger! foto
Dan zijn die paar dingen, die je wel nog eet, ook geeen probleem meer qua calorieen.
http://atkins.dieetwijzer.com/
In het Atkins dieet is het helemaal niet zo dat je geen koolhydraten mag, alleen de eerste fase van twee a drie weken neem je geen koolhydraten om ze vervolgens stapsgewijs toe te voegen aan je dieet.
But Jeanne Stuart McVey, of the Physicians Council for Responsible Medicine, questioned whether a viral infection could explain all of Dr Atkins's heart problems. "We believe those things were caused by his diet. There are stacks and stacks of scientific articles that link heart disease to a high-fat diet. The Atkins diet is the perfect diet to give people heart disease. It?s very telling."
Bron: http://www.timesonline.co.uk/article/0,,9829-997399,00.html
Er is 1 oplossing die echt effectief en gezond is: sporten, sporten en nog eens sporten.
Zorg voor een betere conditie door ook conditietraining te doen, dit kan je bv met steppen, fietsen en de loopband doen. Maar daarnaast moet je ook je spieren sterker maken zodat de verbranding van de vetten sneller gaat. Dit doe je dus met verschillende krachttrainingen.
Verder opletten op je eten, neem niet teveel vetten binnen (verzadigde vetzuren). Dus niet aan snacken.
Vlees bevat nauwelijks koolhydraten. Groenten ook niet zoveel. Fruit bevat al wat meer koolhydraten, maar moderne fruitsoorten zijn wat dat betreft ontzettend verrijkt. Van oorsprong bevat fruit veel minder koolhydraten dan tegenwoordig. Het dieet wat de mensen in de oertijd aten bevatte dus erg weinig koolhydraten.
Graan bevat veel koolhydraten, maar dat eten we pas enkele duizenden jaren. Aardappels zijn ook allemaal koolhydraten, maar die eten we pas enkele honderden jaren. Bonen bevatten veel koolhydraten (en nee, sperziebonen zijn geen bonen), maar ook die eet men nog niet bijzonder lang. Bovendien werden ze van oorsprong vaak gefermenteerd. Noten bevatten daarentegen weer weinig koolhydraten, behalve pinda's en cashewnoten, want dat zijn eigenlijk bonen.
Natuurlijk heb je wel enige koolhydraten nodig. Dat is ook waren carnivoren vaak beginnen met de maag van een prooi die ze vangen. Dan krijgen ze toch wat (voorverteerde) groente binnen.
Onzinnig om de mens van tienduizenden jaren geleden te vergelijken met nu. De mens is geen carnivoor en heeft nauwelijks vlees nodig. Je kan zelfs alles vervangen door andere eiwitrijke producten.
Fruit zijn voornamelijk belangrijk voor de vitmaninen en vezels, maar zelfs dit is te vervangen.
Koolhydraten zijn echt wel belangrijker dan jij doet laat denken. Wil je gewoon een standaard goed uitgebalanceerde voeding kijk dan gewoon naar de maaltijdschijf waarvan van alles wat nodig is.
Inderdaad lijkt het mij een brak artikel. Sinds wanneer worden wetenschappelijke conclusies getrokken op basis van één geval? Alsof er niet duizend en één oorzaken kunnen zijn van ongezondheid. Het slikken van vitamines bijvoorbeeld, wat deze vrouw ook deed, is meestal heel gezond, maar kan in sommige gevallen lijden tot problemen.
Veel gezondheidsfreaks eten ook weinig of zelfs geen vlees. Als je dat gaat combineren met low-carb ga je natuurlijk gegarandeerd het hoekje om, je krijgt dat gewoon te weinig voeding binnen. Toch proberen sommige mensen dat.
En de verandering van weinig naar veel koolhydraten dateert ook niet van 'tienduizenden' jaren geleden. Eerder van 'duizenden'. En pas de laatste tientallen jaren zijn koolhydraten echt de hoofdmoot van onze voeding gaan vormen. Nee, je hebt het niet nodig. Evolutie is bijzonder goed in het ontwerpen van redundancy, er is eigenlijk geen enkele voedingsbron waar je niet zonder kunt, er zijn altijd wel alternatieven.
Maar het is wel een buitengewoon gezonde voedingsbron. Het bevat veel van wat je nodig hebt, en niets dat je wilt vermijden (nouja, antibiotica en andere chemische troep dankzij de bioindustrie, maar das een ander verhaal). Fruit is meer een luxe-product, ene bron van vitamines en vezels die ook nog eens lekker is. Maar je kunt je vitamines en vezels zonder problemen uit andere voedingsmiddelen halen. Ja, tuurlijk zijn ze belangrijk. Zonder koolhydraten ga je dood. Maar je hebt maar hele kleine hoeveelheden nodig. Hoeveelheden die door vlees en groente probleemloos geleverd worden.
En koolhydraten zijn in grote hoeveelheden (en de meeste mensen eten grote hoeveelheden tegenwoordig) absoluut niet gezond. Je lichaam kan slecht omgaan met een te hoge bloedsuiker. Dat is trouwens een interessant gegeven wat ook een boel zegt over onze voeding in de oertijd. Het menselijk lichaam heeft meerdere uitgebreide mechanismes om om te gaan met een lage bluidsuiker, zodat ze schade geminimaliseerd wordt. Voor een te hoge bloedsuiker echter is maar één mechanisme, en dat is een soort algehele noodsituatie in je lichaam. Kennelijk is het nooit nodig geweest in de evolutie om daar een fatsoenlijke afweer tegen te ontwikkelen. De conclusie is dus dat mensen vroeger zo weinig koolhydraten binnen kregen dat ze nooit of bijna nooit een te hoge bloedsuiker hadden.
Ook aten ze meer knollen, zoals pastinaak, knolselderij, koolraab etc die ca. 5-20% koolhydraten bevatten.
Maar goed, eigenlijk hebben we geen idee hoeveel koolhydraten onze voorouders nou binnenkregen. Wie weet vraten ze de hele dag door wel bonen en knollen? In ieder geval is dat op te maken uit maagonderzoek van veenlijken e.d.
Het is dus wel degelijk een mogelijk neveneffect van het Atkins dieet.
Tenzij je als kasplant de hele dag op bed ligt en niets uitvoert dan heb jij wel enigszins gelijk.
Daarnaast zijn de eerste mensen wel enigszins fysiek gelijk, maar was hun verbranding vooral ingesteld op de verbranding van vlees. Het waren meer carnivoren in die tijd.
Om te beginnen bestaan goed ontwikkelde spieren (lees: vlees) ook uit koolhydraten zoals glycogeen en verder zijn ketonen een afbraakproduct van de vetstofwisseling en die vinden je hersenen ook niet bepaald fijn.
Maar on topic...
Als iemand mij de volgende vragen zinnig kan beantwoorden dan vind ik dat hij/zij een Nobelprijs verdient:
Hoe kan iemand afvallen en gezonder worden als hij/zij geen koolhydraten mag eten, maar verder onbeperkt vet en eiwitten mag nuttigen (die een hogere calorische waarde hebben per gram dan koolhydraten)?
en
Hoe kan iemand beweren dat de inname van koolhydraten een probleem vormt voor de gezondheid en het gewicht, en vetten en eiwitten niet, terwijl de verbranding in je cellen direct aan elkaar gelinkt zijn en niet los te koppelen zijn?
Rotonde
Vroeger toen men vet at, at men geen verharde vetten, alleen dierlijke vetten en een beetje plantaardige vetten.
Als je al deze troep uit je lichaam houdt, zit je in fase 4 van het atkinsdieet. Je eet een NORMAAL en GEZOND aantal koolhydraten, niet de koolhydraatbommen die nu zo normaal lijken. Voila.
Spieren bestaan slechts voor een zeer klein deel uit koolhydraten. Ketonen worden geproduceerd bij de verbranding van zowel vet als koolhydraten, en zijn (in normale dosis) helemaal niet schadelijk. Je hersenen vinden ze zelfs erg fijn, die leven erop. Bij mensen met bijvoorbeeld hypoglykemie of diabetes kunnen ketonen wel problemen geven, maar raadt eens waar die ziektes (meestal) door worden veroorzaakt. Inderdaad, door een teveel aan koolhydraten. Vetten worden niet zonder meer opgenomen door je lichaam. Als je teveel vetten eet, gaat het overschot gewoon ongebruikt retour via de ontlasting. Een overschot aan koolhydraten wordt daarentegen wel meteen in het bloed opgenomen.
Koolhydraten moet je lichaam ook meteen weer kwijt zien te raken. Een te hoge bloedsuiker is zeer schadelijk. Dus worden ze, onder andere, omgezet in vetten en semi-permanent opgeslagen - dan wordt je dus te dik.
De verwerking van vetten gaan veel rustiger, gedoceerder. Hierdoor krijg je geen nare bloedsuikerschommelingen.
Natuurlijk zijn de verbranding van vetten en koolhydraten gelinkt met elkaar. Je lichaam kan het een in het ander omzetten, en andersom. Maar het gaat helemaal niet om de verbranding. Het gaat om de manier van opname, verwerking en distributie in het lichaam. En die gaan dus wel heel anders.
\[b\]Laatste wedstrijd:\[/b\] FC Timişoara. \[b\]Volgende:\[/b\] ADO Den Haag.
Ray's Statshoekje - 2009/2010.
Vet wordt eigenlijk afgebroken als er relatief te weinig koolhydraten in het lichaam aanwezig zijn. Indien dit met mate gebeurt, is het niet erg (zo kan je afvallen). Maar als het te snel gaat, bv bij veel te weinig koolhydraten in je voeding (absoluut tekort). Of een andere redenen is bij diabatici: doordat er te weinig insuline ggespoten is (waardoor de koolhydraten er wel zijn, maar niet gebruikt kunnen worden door de cellen) ontstaat er ook een (relatief tekort)
De gevolgen van te weinig insuline spuiten en te weinig koolhydraten eten als je het Atkins dieet volgt kunnen dus hetzelfde zijn: vet afbraak, daardoor ketonen en daardoor in ernstige gevallen coma en zelfs dood.
Ik zeg niet dat het Atkins dieet slecht is (ik ken het verder niet), maar door de behoefte aan koolhydraten te onderschatten kan je in gevaarlijke situaties terechtkomen. Ik garandeer je: eet alleen koolhydraatarm voedsel en je zal in een paar maanden dood neervallen door ketonenvergiftiging.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken