Nederlanders slapen te weinig
Het slaaptekort zorgt er ook voor dat één op de zes mensen wel eens in slaap valt in de bioscoop of tijdens een feestje, en dat twee procent van de mensen dat zelfs regelmatig doet. In erge gevallen kunnen slaperige mensen zelfs brokken maken; naar schatting heeft 20-30 procent van de verkeersongevallen met slaperigheid te maken.
Slaapdeskundige en onderzoeker Victor Spoormaker denkt dat mensen door de korte nachten een slaaptekort opbouwen. Dit zorgt er onder meer voor dat men in het weekend probeert de verloren uurtjes in te halen, door veel langer te slapen dan normaal. "Mensen die doordeweeks te weinig slapen krijgen op den duur een chronisch tekort aan slaap. Ze functioneren nog wel, maar verre van optimaal."
Vooral de echte avondmensen zouden een probleem hebben met de '9 tot 5'-mentaliteit in Nederland. Mensen die pas na twaalf uur moe worden, slapen namelijk gemiddeld een vol uur minder dan mensen die voor elf uur hun bed opzoeken. "Dat zijn dus degenen die maandagochtend pas na drie bakken koffie hun ogen open kunnen krijgen", aldus Spoormaker.
Volgens Spoormaker moeten de klachten van mensen die moeite hebben met vroeg opstaan serieuzer genomen worden. Hun slaap-waak ritme zou namelijk geregeld worden door hun hersenen, zonder dat de avondmensen er zelf veel invloed op hebben.