Uitspraken zaak Hofstadgroep

De rechtbank in Amsterdam is begonnen met de uitspraken in de grote rechtszaak tegen leden van de Hofstadgroep, het vermeende terreurnetwerk rond de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. Die uitspraak zal uren in beslag gaan nemen. In totaal staan 14 leden terecht, onder wie hoofdverdachten Nouriddin El F., Jason W. en Ismail A.

De straffen die tegen de 14 verdachten zijn geëist, lopen uiteen van 15 maanden tot 20 jaar.

De eerste uitspraak is er inmiddels al: Verdachte Jermaine W., de jongere broer van hoofdverdachte Jason, werd vrijgesproken. Het OM had eerder al gezegd dat hij niet tot het netwerk behoorde.

Het uitspreken van het vonnis zal enkele uren in beslag nemen. Dit bericht zal geregeld geüpdatet worden als er een belangrijke uitspraak gedaan is.

Update 12:03
Nog geen uitspraken verder. Maar al wel is duidelijk dat Jason W. en Ismaïl A. volgens de rechter géén terroristisch oogmerk hadden met de handgranaten die ze bij hun arrestatie in bezit hadden. En ook Nouredine el F. had geen terroristische bedoelingen met het doorgeladen wapen waarmee hij werd opgepakt.

Jason W. en Ismaïl A. zijn volgens de rechter wél schuldig aan poging tot moord wegens het gooien van een handgranaat naar het arrestatieteam. Strafuitspraak volgt nog.

Update 13:29

De vonnissen:
Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, is schuldig aan leiding geven aan een criminele en terroristische organisatie. Geen strafoplegging. Heeft al levenslang.

Nourredine el F.: schuldig aan deelname aan een criminele en terroristische organisatie plus verboden wapenbezit. Uitspraak 5 jaar.

Ismail A.: schuldig aan deelname aan een criminele en terroristische organisatie plus poging tot moord. Uitspraak 13 jaar

Jason W.: schuldig aan deelname aan een criminele en terroristische organisatie plus poging tot moord. Uitspraak 15 jaar.

Vijf personen zijn vrijgesproken. De andere straffen lagen zo rond de 2 jaar. In totaal maakten volgens de rechtbank negen van de veertien Hofstadgroep-verdachten deel uit van een criminele en terroristische organisatie. Deze had als oogmerk: opruiing, het aanzetten tot haat en bedreiging.

-
Relevante archiefberichten:
Mohammed B. rechtvaardigt geweld tegen ongelovigen
Eis van 20 jaar tegen Hofstadgroepleden
'Hofstadgroep telt zes kernleden'
'De Hofstadgroep is een sekte'
Getuigen beschuldigen Noureddin El F.


Met dank aan SykWitIt voor de submit.