'Hofstadgroep telt zes kernleden'

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon TerrorismeVolgens het Openbaar Ministerie bestaat de kern van de Hofstadgroep uit zes leden. Vier van hen staan terecht in het proces tegen de Hofstadgroep: Mohammed B., Jason W., Ismail A. en Nouridinne el F. De andere twee kernleden zijn Samir A. en de Syriër Redouan al-Issar. De laatste is spoorloos sinds de moord op Theo van Gogh maar zit vermoedelijk in een geheime gevangenis in Syrië. Samir A. moet later in een apart proces terechtstaan.

Tegen de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., zal geen straf worden geëist, omdat hij toch al levenslang heeft. Jason W. en Ismail A. zullen wel een forse strafeis tegemoet kunnen zien, daar zij betrokken waren bij het gooien van een handgranaat naar een arrestatieteam tijdens de belegering in het Laakkwartier. Nouridinne el F. kan straf tegemoet zien voor onder meer verboden wapenbezit. Het OM verdenkt hem er ook van een moordaanslag te hebben gepland op politici.

Officier van justitie Koos Plooy zegt dat de kernleden 'het plegen van aanslagen met een terroristisch oogmerk' tot doel hadden. ''De leden hingen een radicaal-islamitische ideologie aan die was gericht op gewelddadige destructie om een islamitische staat te kunnen vestigen.'' Met een nieuwe wet in de hand kan daarvoor maximaal 20 jaar geëist worden.

De verwachting is dat uiterlijk tegen zeven uur vanavond de officier alle strafeisen heeft uitgesproken. Niet alleen tegen de kernleden, maar tegen alle 12 verdachten. De rechter beslist op 10 maart wat de veroordeling wordt.