Londense walvis gevangen door reddingsteam

Barcelona en rena hadden ons via de nieuws-submit te melden:

walvis in de TheemsReddingswerkers zijn erin geslaagd om de walvis, die sinds gisteren in de Engelse rivier de Theems rondzwemt, te vangen. De Noordelijke Butskop van zes meter ligt inmiddels op een opblaasbaar vlot, en wordt natgehouden om te voorkomen dat hij uitdroogt. Dierenartsen onderzoeken de gezondheid van het dier.

Het is de bedoeling dat het zoogdier later vandaag naar de kust wordt gesleept, om daar op open zee te worden vrijgelaten. De walvis is gevangen in de buurt van de wijk Chelsea, ten westen van het centrum van Londen. De butskop zou verschillende wonden hebben, onder andere aan hoofd en staart. Hierdoor zou het gedesoriënteerd zijn geraakt. Dierenbeschermers waren bang dat het dier zich op de ondiepe rivier verder zou verwonden en zou uitputten, waardoor het dier afgemaakt zou moeten worden.

Het dier trekt een enorme aandacht van de media en het publiek. Te veel meent de dierenbescherming. Door de drukte en lawaai van verschillende boten en zelfs een helikopter van een nieuwszender zou de walvis veel stress hebben opgelopen. "Het dier heeft ruimte nodig, het moet zich kunnen ontspannen. Dit is totaal verkeerd", zei een expert tegen de Britse omroep BBC. Het is voor het eerst dat een butskop in de rivier is waargenomen. De walvisachtige uit de familie van de spitssnuitdolfijnen is doorgaans alleen te vinden in de noordelijke Atlantische Oceaan.