Oorlogsmonument onthoofd door vandalen

Icoon MisdaadVandalen hebben een oorlogsmonument in Soest (provincie Utrecht) geschonden. Het vrouwenfiguur dat onderdeel uitmaakt van het verzetsmonument is onthoofd. Tevens is er een hand van het monument afgeslagen. Beide onderdelen zijn teruggevonden. De politie is een buurtonderzoek gestart.

Omwonenden hebben inmiddels verklaard dat ze in de nacht van zaterdag op zondag veel rumoer hebben gehoord, hetgeen zou zijn veroorzaakt door een groep jongeren. Loco-burgemeester Harry Witte kan nog niet zeggen hoe groot de schade is. "Het maakt natuurlijk uit of hoofd en hand er weer makkelijk aan kunnen worden gezet, of dat er echt steenhouwers moeten gaan beitelen. Dat is handwerk, dus dat zal dan ook meer in de papieren gaan lopen", zo zegt hij.

De vandalen hebben eveneens de plantjes in de bloemperken voor het monument vernield. Witte wil de schade voor de dodenherdenking van 4 mei hersteld hebben: "We moeten er alles aan doen om dan op een waardige manier dodenherdenking te hebben bij het monument." Het verzetsmonument is in 1950 ontworpen door de Utrechtse beeldhouwer Albert Dresmé.


Het onthoofde monument